ciorba de burta cu ardei iute
Supe și ciorbe

Ciorbă de burtă

Dragii mei curcubeiști, eu n-am rețeta originală sau dacă am vreuna de genul nu vă spun pentru că nu asta e important. Pentru mine, un preparat excepțional e acela care arată bine în farfurie și care se apropie cel mai mult de gusturile mele, dacă nu cumva e exact pe placul meu. Proveniența, poate mă va interesa atunci când voi scrie o ”culegere” de bucate, până atunci, să vă explic despre ciorba de burtă pe care am pregătit-o ieri.

Unora le place foarte mult, altora deloc. Ciorba de burtă este un preparat cu gust aparte care ori îți place atât de mult încât ai servi-o la mic dejun, prânz și cină, ori nici nu vrei să auzi deloc de ea, așa cum e cazul maică-mi. Totuși, eu tot nu mă dumiresc de ce este considerată o ciorbă pretențioasă ca mod de preparare. Cunosc persoane care adoră gustul ei, însă dacă e vorba s-o pregătească acasă reacționează de parcă le-ai fi înjurat.

INGREDIENTE:

1 kg burtă de vită

oase de porc/vită

2-3 frunze de dafin

5-6 boabe de piper

1 ardei iute taiat rondele

2 morcovi

1 căciulie usturoi

5 gălbenușuri de ou

400 ml smântână grasă

2-3 linguri oțet

sare

PREPARAREA STOCK-ului

Într-o oală de 5 litri am pus oasele de vită spălate și un ”adidas” de porc ( v-am zis că n-am rețete originale, doar delicioase ). Îmi place gustul ciorbei și consistența ei atunci când pregătesc stock-ul din amestec vită-porc. E mai gelatinoasă, mai cremoasă.
Am fiert oasele timp de aproximativ 3 h la foc molcom, astfel nu a fost nevoie să spumez deloc. Stock-ul obținut l-am strecurat de două ori într-o altă oală de 5 litri. Da, știu, scade… însă după ce adăugați burta, nivelul ciorbei din oală va crește, așa că oala de 5 litri să fie!

oase de vita

supa de oase

PREGĂTIREA PROPRIUZISĂ A CIORBEI

Îmi place să folosesc burtă proaspătă, iar atunci când găsesc nu ezit să o cumpăr chiar dacă mai am 5 feluri de mâncare în frigider.
Am spălat-o bine și am ținut-o câteva ore la rece, în apă cu oțet și bicarbonat de sodiu pentru a elimina cât mai mult din mirosul specific, apoi am cutățat-o. Am fiert-o în oala sub presiune vreo oră, împreună cu puțină sare, foile de dafin și boabele de piper.
După ce s-a răcit am tăiat-o fideluțe pe care le-am adăugat în oala cu stock-ul pregătit anterior. Am lăsat-o să fiarbă în continuare la foc mic.

burta de vita in apa cu sare

burta de vita fiarta

burta de vita fideluta

Am pisat usturoiul, apoi am ras morcovii pe răzătoarea mică. Le-am călit ușor împreună cu puțină grăsime aleasă de pe suprafața ciorbei ( dacă stock-ul devine prea gras, alegeți și aruncați o parte din grăsime ).
Uneori blendez morcovii și usturoiul împreună cu un polonic de stock, apoi îi strecor în ciorbă. De această dată, însă, am adăugat legumele doar așa, călite puțin.
Pentru a drege ciorba, am omogenizat gălbenușurile împreună cu smântâna. Recomand smântâna grasă de țară pentru ca ciorba să fie mai gustoasă și fără cocoloașe, însă dacă nu aveți, puteți folosi cea mai grasă smântână pe care o găsiți la raft cu condiția să amestecați continuu în ciorbă până când începe să clocotească.
La final, am potrivit gustul cu sare, un strop de oțet și ardei iute mărunțit.

legume

ou cu smantana

ciorba de burta
Este o ciorbă care dacă vă place cu adevărat, ar trebui s-o pregătiți acasă fără nicio emoție. Prima oară e mai greu.
S-aveți spor și poftă!!!