ciorba cu usturoi
Supe și ciorbe

Ciorbă rădăuțeană – rețeta clasică

Când folosești o oală sub presiune, orice preparat cu carne devine mai ușor de pregătit. Am obiceiul să folosesc cucta pentru a fierbe carnea de vită sau curcan, așa că după acest principiu am pregătit și azi ciorba rădăuțeană. E o rețetă simplă și savuroasă, sigur ați mai încercat-o, dar, probabil după alte rețete. O să vă placă!

Legenda spune că pretențiile soțului, care a vrut ciorbă de burtă cu gust de pui, i-au adus celebritatea Corneliei Dumitrescu, o simplă bucătăreasă. Spre finalul anilor ’70, pe rețetarul restaurantului ”Nordic” din municipiul Rădăuți, local rafinat pe vremea aceea, a apărut un nou sortiment la capitolul supe: ciorba rădăuțeană.
Până în anii ’90, ciorba de pui cu gust deosebit a reușit să acapareze restaurantele din toată țara. Ba mai mult, a pătruns și în meniul unor restaurante cu specific românesc din străinătate.
Suceveanca Cornelia Dumitrescu, a făcut datorită ciorbei rădăuțene, primul pas spre celebritate, ajungând mare maestru în arta culinară.
Inițial, pentru ciorbă se folosea carne de curcan, însă pentru că aceasta era prea scumpă, s-a înlocuit cu carne de pui.
Ingredientele sunt la îndemâna oricui, însă secretul constă în modul în care acestea se combină. Ciorba rădăuțeană este foarte apreciată și azi, în multe dintre cazuri având succes mai mare decât celebra ciorba de burtă.
Se pare că, totuși, rețeta nu poate fi omologată deoarece denumirea este strâns legată de denumirea orașului care-i dă numele, Rădăuți.

INGREDIENTE:

2 pulpe de pui întregi

1 pulpă superioară de curcan

1 morcov

1 păstârnac

1 ceapă

1 ardei kapia

2-3 găbenușuri

300 ml smântână integrală

5-6 boabe piper

câteva rondele de ardei iute

50 ml oțet

4-5 căței de usturoi

ulei de floarea soarelui

sare/piper

3 litri stock de pui/curcan

Am folosit o oală sub presiune pentru a câștiga timp și, de ce nu, pentru a obșine savoare.
Am așezat pulpele, legumele, sarea și boabele de piper în oala sub presiune. Le-am fiert 20 de minute.
La ciorbă am folosit doar pulpele de pui ( și o parte din legume ) care după cum se vede, s-au fiert extraordinar într-un timp foarte scurt. Carnea de desprinde foarte frumos de pe os.

oala sub presiune

legume fierte

Într-o tigaie în care am pus ulei, am călit usturoiul împreună cu un morcov și păstârnacul rași pe răzătoarea mică. Am adăugat din stock-ul în care au fiert toate inițial pentru a întrepătrunde aromele și pentru a evita ca usturoiul să se prăjească. Usturoiul prea rumen devine amar.

morcovi si usturoi

legume calite

În oala în care am pregătit ciorba, am strecurat stock-ul aromatizat cu usturoi.
Într-un castron am omogenizat smântâna împreună cu gălbenușurile și oțetul pe care le-am pregătit, dar și cu vreo două polonice pline cu stock din oală. Astfel am evitat ca gălbenușurile să se coacă în momentul în care am dres ciorba.
Mi-a rămas doar să potrivesc gustul și să adaug ardeiul iute.

ciorba radauteana

ciorba in farfurie
Și uite-așa, într-o oală sub presiune putem pregăti un meniu minunat pentru familia noastră, delicios, sățios și mai ales în timp redus.

Poftă bună!