
Rar îmi e dat să gust o felie de cozonac care să-mi satisfacă gusturile. Nu-mi plac cozonacii seci, uscați, nu mă dau în vânt după cei simpli, care n-au coajă de citrice, vanilie, poate puțin anason sau ceva să le dea o aromă aparte.
Acasă la mama, cozonacii erau mereu parfumați. Mirosea în casă a coptături și nuci prăjite destul de des și mi se făcea o poftă, de nu-mi trebuia să mănânc nimic altceva. Când veneau sărbătorile era o explozie de arome de cozonaci și prăjituri până pe casa scării. Și-acum mi-e tare drag când ne face toate bunătățile din lume! ❤
Rețeta cozonacului de azi, nu-i de la mama mea citire, da-i tot de la o mamă care frământă acest aluat aproape-o oră ca să iasă coptătura aerată și pufoasă ( așa am făcut și eu, cu mici modificări ici-colo ). E de la mama soacră a prietenei mele, care face niște coptături absolut grozave! ❤
Mulțumesc pentru rețetă!
INGREDIENTE
1 kg făină pentru cozonaci
4 gălbenușuri de ou
2 albușuri
500 ml lapte cald
50 g drojdie
300 g zahăr
300 ml ulei cald
vanilie/extract de vanilie
sare
coajă de citrice
nucă și stafide hidratate
Pentru început, am pregătit maiaua. Am pus într-un castron drojdia, 3 linguri de făină, o lingură de zahăr și 75 ml lapte cald.
Restul de lapte l-am încălzit împreună cu zahărul și vanilia. Gălbenușurile le-am mixat împreună cu sarea iar albușurile le-am bătut spumă.
Am pus făina într-un castron încăpător iar peste ea am adăugat maiaua, coaja de citrice, gălbenușurile și albușurile bătute. Am început să frământ adăugând treptat și laptele cald.
După ce aluatul a început să se lege, am adăugat treptat uleiul cald și am frământat aproximativ 50 de minute.
Știu, pare complicat, însă eu am scos aluatul pe blatul de lucru și acolo l-am frământat foarte ușor. Îți recomand să faci la fel.
În final am pus aluatul înapoi în castron, l-am acoperit cu folie alimentară și l-am lăsat la dospit cam 40 de minute până ce a vrut să ”dezerteze”.
Din aluatul obținut am pregătit doi cozonaci. Aluatul este așa de plăcut, așa de ușor de lucrat încât nici de sucitor n-am avut nevoie. Am împărțit aluatul în două părți egale, l-am întins foarte simplu cu degetele iar peste el am presărat nucă măcinată, miez de nucă prăjită și stafide hidratate în cognac.
Am rulat fiecare cozonac, i-am pus în tava caldă și i-am mai lăsat să dospească 15-20 de minute. I-am copt în jur de o oră la 180°C. Spre final, în ultimele 15 minute i-am acoperit cu folie din aluminiu pentru a nu se rumeni prea tare.
Au ieșit doi cozonaci pufoși și parfumați, pe care abia am așteptat să-i gustăm. A fost lungă așteptarea pentru că i-am terminat de copt seara, iar de gustat i-am gustat doar următoarea zi, dar unul din cozonaci a dispărut rapid.
Poți să îl umpli și cu mac, rahat sau fructe confiate. Este extraordinar de gustos și se păstrează foarte bine.
E o rețetă care merită din plin încercată!
Cu drag,
R²