• Torturi

    Tort diplomat cu pișcoturi

    Tortul diplomat e apreciat de toată lumea. E ușor, cu o cremă fină, vanilată și fructe răcoritoare. Orice zi de aniversare e mai frumoasă cu un asemenea tort pe masă. Toată lumea este încântată de textura fină a acestul tort. Este un desert în rețeta căruia am intervenit puțin, făcându-l mai savuros și mult mai delicat. INGREDIENTE PENTRU BLAT: 5 ouă 6 linguri zahăr pudră 2 linguri făină 8 lunguri pesmet INGREDIENTE PENTRU CREMĂ: 5 gălbenușuri 100 g zahăr 3 linguri făină 450 ml lapte integral 2 linguri gelatină ( sau o linguriță agar agar ) miezul de la 1 păstaie de vanilie 100 g ciocolată albă 500 ml smântână pentru frișcă UMPLUTURĂ ȘI DECOR: 1 conservă…

  • clatite de hrisca
    Mic dejun

    Galette bretonne | Clătite de hrișcă cu șuncă și cașcaval

    Hrișca este un aliment foarte des utilizat in bucătăria franceză. De asemenea, am citit despre ea că ar fi foate consumată și în Rusia sau Polonia, dar și în România, mai ales în zona Bucovinei unde este unul din ingredientele principale în pregătirea sarmalelor. Aceste bobițe, deși nu sunt cereale ( hrișca este o plantă înrudită cu ștevia și rubarba ), sunt recunoscute ca având capacitatea să ne protejeze organismul și de-a crește imunitatea datorită faptului că sunt pline de vitamine precum cele din grupa B-urilor dar și vitamina E. Sunt de asemenea bogate în fibre dar și carbohidrați, proteine, magneziu, fosfor, seleniu și fier. Consumul de hrișcă ajută în menținerea…

  • aperitive cu somon
    Aperitive

    Săculeți cu piure de mazăre, somon fume și rucola

    Pentru că se apropie sărbătorile, m-am gândit să vă aduc o rețetă de starter pentru ca orice masă de sărbătoare să fie una specială. De această dată puțin pește și un piure savuros iau o formă mai aparte. Am ascuns un minunat aperitiv într-un săculeț din aluat de clătite și i-am dat un aspect interesant chiar și pentru cei mai mofturoși copii care de cele mai multe ori sunt certați cu legumele. INGREDIENTE PENTRU ALUATUL DE CLĂTITE: 300 g făină albă 25 g unt topit 70 ml apă minerală 30 ml lapte 1 ou 20 g semințe de susan negru sare INGREDIENTE PENTRU PIUREUL DE MAZĂRE: 200 g mazăre congelată 35 g unt 30…

  • tort cu fructe
    Torturi

    Tort cu cremă de vanilie și jeleu de fructe

    Dacă aveți chef de-un tort ușor de pregătit, bun și răcoritor, salvați rețeta aceasta! Mie îmi place foarte mult. Nu-i nici prea dulce, nici prea cremos… e doar perfect. Și dacă aveți poftă de-o a doua porție, puteți îndrăzni. Mai merge una lejer. Jeleul e opțional și adaptabil. Dacă vreți, puteți glazura tortul cu ciocolată, iar dacă rămâneți la jeleu, pregătiți-l din ce fructe vă plac sau aveți la îndemână. Chiar și din compot. Va ieși delicios. INGREDIENTE PENTRU BLAT: 3 albușuri de ou 5 ouă 8 linguri zahăr pudră 8 linguri făină tip 550 4 linguri ulei de floarea soarelui un praf de sare INGREDIENTE PENTRU CREMA DE VANILIE: 400 ml lapte integral…

  • Dulciuri și prăjituri

    Biscuiți digestivi / Biscuiți cu tărâțe / Biscuiți integrali

    Vă plac biscuiții? Aveți copiii care mereu vor câte-o gustărică? Acești biscuiți sunt perfecți! E musai să-i încercați! Eu sunt fanul nr. 1 ai acestor biscuiți. Îi ador! Sunt nemaipomeniți alături de cafeaua de dimineață sau să-i ronțăi peste zi. Se pregătesc extrem de simplu și rapid. Sunt plini de fosfor, fier și vitamine din complexul B, iar asta îi face și mai speciali. Vi-i recomand cu toată căldura! Sunt delicioși! INGREDIENTE: 200 g făină integrală 200 g tărâțe de ovăz 80 g susan 100 g zahăr brut 200 g unt moale 4-5 linguri lapte integral 1 praf de sare roz de Himalaya Am omogenizat toate ingredientele, apoi am împărțit aluatul în 3 părți egale și…

  • rulada de somon cu hribi si alune de padure
    Preparate cu carne

    Rulou de somon cu hribi și sos de alune de pădure

    Îmi vin tot felul de idei în minte și nu știu pe care s-o încerc prima. Aparatul de gătit electric slow cooker Crock Pot DIGITAL, e genial. Pun ingredientele în vasul ceramic, acopăr cu capacul din sticlă și-i dau drumul setând timpul de gătire și alegând unul dintre programele ”low” și ”high”. Gătește pentru mine, iar după ce-și termină treaba trece automat la modul ”păstrare la cald” așteptându-mă cu mâncarea numai bună de savurat. Preparatele sunt cu adevărat delicioase pentru că sunt gătite lent, în ”aburii” lor. Carnea este fragedă, suculentă. Fructele și legumele sunt aromate și-și păstrează cea mai mare parte a nutrienților. Deserturile te ademenesc de-a dreptul! Ce…

  • tartine cu crema de branza
    Aperitive

    Salată de ridiche neagră și brânză feta – fără maioneză

    Unii n-au auzit niciodată de ea. Alții cunosc prea bine gustul sucului acesteia îndulcit cu miere, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii antitusive. Este vorba de ridichea negră. Originea ei este Egiptul antic, însă în Europa a fost răspândită de către romani. Și bine-au făcut! Ridichea neagră are excepționale calități: este bogată în vitaminele C și B1, în magneziu, fier și calciu. Aceste elemente înlesnesc drenajul la nivelul ficatului și a veziculei biliare, favorizând eliminarea toxinelor. Este adesea utilizată în tulburările hepatice și biliare, precum colicile hepatice, migrenele de origine hepatică sau în alergiile digestive. Consecințele exceselor alimentare, mai ales cele din preajma sărbătorilor, pot fi eficient combătute prin…

  • friptura la oala de lut
    Preparate cu carne

    Pui cu mirodenii gătit lent la Crock-Pot

    Puiul acesta îmi amintește de-o cină servită după miezul nopții când eu și mami, așa ca fetele, am trântit un pui pe rotisor și pe la 1 noaptea l-am devorat, tot așa ca fetele, cocoțate-n ”vârfu’ patului”. A fost un pui pregătit simplu, doar cu sare, piper și boia, dar a fost delicios, crocant și cel mai important: pregătit de mami. Cred că am să-i propun să repetăm isprava… Azi vă aduc o rețetă diferită, dar din cale-afară de gustoasă. Un pui fraged, suculent și aromat, gătit lent la Crock-Pot. INGREDIENTE  1 pui întreg ( 1,3 -1,5 kg ) 1 lingură boabe de muștar 2-3 boabe ienibahar 1 linguriță mărar și cimbru…

  • prajitura intercontinental
    Dulciuri și prăjituri

    Prajitură Intercontinental

    Îmi amintesc de gustul inegalabil al prăjiturilor de casă; cele pe care le făcea mami și pe care le mai pregătește și azi. Mereu pregătea câteva sortimente pentru Sărbători: Kati tészta, Doboș, Sumegi, Hajós teszta, cornulețe cu magiun de casă, prăjitură Lambada… Și-n restul anului măcar una pe săptămână. Cândva îmi plăceau foarte mult și prăjiturile ce se serveau la nunți. Prăjiturile acelea de casă cu un gust pe măsură, cu creme fierte sau preparate cu unt, nu din prafuri ori creme la găleată pline de grăsimi hidrogenate. Delicii cu foi și blaturi coapte una câte una, cu grijă, nu făcute pe bandă rulantă și umflate de chimicale și amelioratori.…

  • perisoare de carne
    Supe și ciorbe

    Ciorbă de perișoare

    Dacă se apropie iarna cu pași repezi, e musai să recurgem la unul dintre cele mai bune antidoturi pentru gripă și răceală: ciorba. Ea ne va întări sistemul imunitar. Supele sau ciorbele n-au lipsit niciodată din frigiderul maică-mii. Mereu am fost fanul lor și din fericire în continuare sunt și am pentru cine să le pregătesc. Deci, sunt apreciate în continuare. ❤ Azi am pregătit ciorbă de perișoare în stilu’ ardelenesc. Și pentru că mi-ați tot cerut rețete de ciorbe și pentru că știu că avem și începători într-ale gătitului printre noi, m-am decis să vă scriu rețeta. E o ciorbă minunată care place foarte mult românilor și nici nu se…

  • retete de post
    Articole utile

    5 greșeli alimentare de evitat în perioada postului

    Postul dinaintea marilor Sărbători presupune o strictă abatere de la orice aliment de origine animală: carne, lapte, ouă sau brânzeturi. Pentru majoritate, postul ținut ”ca la carte” înseamnă o lungă perioadă de timp în care organismul este într-un continuu dezechilibru datorat alimentației deficitare. Cu toții am auzit de cazuri în care unele persoane nu au consumat nimic altceva înafară de pâine și apă pe toată perioada unui post. Este un obicei foarte nesănătos care poate duce la grave probleme de sănătate. Echilibrul este esențial în orice, chiar și în alimentație!  Hai să vedem de ce anume trebuie să ne ferim pe perioada postului: 1. Înfometarea Dacă ai impresia că făcând foamea o să…

  • salata de conopida cu maioneza
    Aperitive

    Conopidă cu maioneză și usturoi

    Sinceră să fiu nu-mi aduc aminte când am mâncat ultima dată, iar de făcut, nici pe-atâta. ☺ Știu doar că mi-a fost dor, fooooaaaaarte dor de gustul acestei salate. E o salată care se pregătește foarte ușor și al cărui gust cu siguranță îl cunoașteți mulți dintre voi. Se poate pregăti simplă sau cu usturoi, însă mie-mi place în varianta cu usturoi ușor rumenit. De când eram mică îmi amintesc că această salată era omniprezentă pe mesele îmbelșugate pregătite de sărbători. Pe la mătuși, bunici, prieteni de familie, peste tot puteam încerca câte-o variantă. De această dată v-o prezint pe-a mea. INGREDIENTE PENTRU SALATĂ 1 conopidă mică 2 căței de usturoi 1…