Ciurigăi/cirighele, minciunele, uscățele, fundițe
Bine mai era la mami acasă… Îmi făcea mereu ce pofteam, dar de când sunt la casa mea, ori îmi fac, ori aștept până ajung la ea. Ciurigăi le spunem noi în Maramureș, dar după cum reiese și din titlu, minunățiile astea au o grămadă de denumiri. Oricum le-am zice, tot delicioase sunt și nimeni nu le refuză. Sunt un desert pe care îl faci rapid și fără nicio bătaie de cap. Tania azi a mâncat pentru prima oară dar a zis că sunt cele mai bune pe care le-a mâncat vreodată. E de înțeles când ai doar 4 ani. Ingrediente: 2 ouă 7 linguri cu smântână sau iaurt grecesc…
Pâine fără frământare – timp de dospire 4 ore
Mereu mi-a plăcut să fac pâine de casă. De altfel, nu prea mâncăm pâine cumpărată doar atunci când găsim pâine coaptă pe vatră. Inspirată de rețeta care face furori în online, cea a lui Chef Sorin Bontea, am zis să pregătesc și eu o pâine fără frământare. Ce-i drept, pâinea mea este o varinată readaptată. Unii spun că-i făcută după ”rețeta mea”, dar mai bine să-ți explic ce-am făcut eu aici. ? INGREDIENTE 1 kg de făină tip 650 10 g drojdie uscată 1 lingură rasă cu sare de mare 750 ml de apă caldă ( nu fierbinte ) ulei Așadar, rețeta este incredibil de simplă. Făina și drojdia, le-am…
Sarmale în foi de varză murată și afumătură
Dacă ar fi să aleg un preparat popular de la noi, aș alege sarmalele fără să ezit! Te satură, sunt absolut delicioase, îmbină aromele speciale de afumătură, mărar și cimbru, acreala verzei murate și paprika dulce… ceva de-a dreptul irezistibil pentru iubitorii de mâncăruri tradiționale. INREDIENTE 300 g carne tocată de portc 300 g carne tocată de vită 150 g orez cu bob rotund o ceapă mare un morcov 1 ardei roșu sare/piper/boia dulce după gust 1 lingură cimbru uscat 1 lingură mărar proaspăt câreva crenguțe de cimbru ci mărar urcat frunze de varză murată șuncă afumată, cârnați sau orice altă afumătură Am început prin a pregăti frunzele de varză…
Tort fără coacere cu iaurt și fructe
Că tot pare să vină în sfârșit vara, mi-a venit dorul de acest tort simplu și ușor. Îl pregătesc mereu când vrem ceva dulce și răcoritor. Este foarte simplu de pregătit și are ingrediente puține. Cu siguranță te vei bucura de un dulce light cu care să n-ai multă bătaie de cap. INGREDIENTE 300 g biscuiți digestivi 200 g unt topit900 g iaurt simpluzahăr după gust ( eu am folosit îndulcitor de stevia )agar agar sau gelatinăfructe proaspete sau din conservă PREPARAREA Cum am spus, este un desert incredibil de ușor de pregătit. Cu ajutorul robotului de bucătărie am sfărâmat biscuiții, apoi am adăugat untul topit și l-am încorporat.Am căptușit…
Humus cu leurdă
N-aș zice că pregătesc humus foarte des, dar profit de fiecare dată când apare leurda și-l pregătesc în combinație cu ea. Are un gust aparte și o culoare apetisantă. E și un mod plăcut de a consuma leurda crudă, nu de alta, dar altfel nu prea o agreez. ☺ INGREDIENTE 250 g năut5 căței de usturoio legătură mică de leurdă2 linguri tahini ( pastă de susan )zeama de la o lămâie70 ml ulei de măsline extravirginsarepaprikao lingură cu susan prăjit În primul rând am pus năutul în apă călduță ca să se hidrateze peste noapte. Fiind uscat, s-ar fierbe mai greu, însă hidratat își dublează volumul, chiar și-l triplează, se…