Ciorbă de perișoare
Dacă se apropie iarna cu pași repezi, e musai să recurgem la unul dintre cele mai bune antidoturi pentru gripă și răceală: ciorba. Ea ne va întări sistemul imunitar.
Supele sau ciorbele n-au lipsit niciodată din frigiderul maică-mii. Mereu am fost fanul lor și din fericire în continuare sunt și am pentru cine să le pregătesc. Deci, sunt apreciate în continuare. ❤
Azi am pregătit ciorbă de perișoare în stilu’ ardelenesc. Și pentru că mi-ați tot cerut rețete de ciorbe și pentru că știu că avem și începători într-ale gătitului printre noi, m-am decis să vă scriu rețeta. E o ciorbă minunată care place foarte mult românilor și nici nu se prepară greu. ☺
INGREDIENTE PENTRU PERIȘOARE
300 g carne tocată de vită
1 ceapă
50 g orez
1 gălbenuș de ou
1 lingură boia
sare/piper
INGREDIENTE PENTRU BAZĂ
1 morcov
1 rădăcină țelină
1 rădăcină pătrunjel
1 ceapă
ardei roșu și verde
1 roșie
2 gălbenușuri
250 g smântână
2 linguri oțet
sare/piper
pătrunjel verde tocat
Nimic mai simplu.
Cu ajutorul robotului de bucătărie am tocat carnea, după care am așezat-o într-un castron împreună cu orezul, gălbenușul de ou, ceapa ușor călită în prealabil și condimentele. Le-am frământat puțin pentru a se încorpora, apoi am modelat perișoarele pe care le-am așezat pe un tocător uns cu ulei.
Într-o oală de 3 litri am călit legumele curățate, spălate și tăiate cubulețe. Când morcovul a început să elibereze carotenul am adăugat apă, cam 2,5 litri.
Am acoperit oala cu un capac și am așteptat ca legumele să fiarbă. După ce au fiert am adăugat perișoarele, una câte una. Acestea sunt fierte atunci când se ridică la suprafață.
La final am oprit focul și am dres ciorba cu smântână și gălbenuș de ou, iar apoi am potrivit gustul cu sare, piper și oțet.
În farfurie am presărat puțin pătrunjel verde tocat și am servit-o cu ardei iuți murați.
PONT
1. Gălbenușul de ou nu va contribui prea mult la coagularea perișoarelor, de acel lucru ocupându-se orezul datorită amidomului, dar le va face moi și foarte gustoase.
2. Modelați perișoarele cu mâinile unse cu puțin ulei, astfel carnea nu se va lipi de mâini și veți obține niște perișoare uniforme, frumoase.
3. Când dregeți ciorba, nu uitați să reduceți focul sau cel mai bine să-l opriți și să amestecați continuu pentru a evita ca smântâna să se ”brânzească”. Alegeți o smântână grasă. Ciorba e destul de fierbinte încât să gătească gălbenușul și smântâna.
S-aveți poftă!