desertul copilariei, retete simple, ciocolata de casa,
Dulciuri și prăjituri

Ciocolată de casă – dulcele copilăriei

De aproape 2 ani, adică de când a început Tania să meargă la grădiniță, cuvântul ”ciocolată”, dulcele copilăriei, îmi dă palpitații! 😀

Mereu am ferit-o cât am putut de dulciuri, dar… e imposibil! la grădiniță, la locul de joacă, peste tot cineva are dulciuri iar Tania se descurcă… Cere de la toți. 😀 Unde mai pui că bunicii… Offfff… Bunicii dau tot! De la dragoste, la toate dulciurile din lume! Dar dintre toți, bunicul are cele mai bune ciocolate din lume. ❤️

Și dacă viața nu-i corectă, hai să facem ciocolata în casă. Una bună, făcută de mama, cu lapte praf și poate mai puțin zahăr. 🙂 Ciocolata asta a cucerit-o pe Tania instant. Florin umblă pe lângă frigider ca și pisoiul pe lângă castronul cu lapte. 😀 Bine, mă simt flatată, dar sper să nu-mi ceară ciocolată de casă în fiecare zi. 😀

INGREDIENTE:

350 g lapte praf

70 g pudră de cacao cu minim 20% grăsime

200 g zahăr

120 ml apă

130 g unt gras

Două lucruri importante avem de făcut: să cernem laptele praf împreună cu cacaua și să pregătim siropul.

Folosind o cratiță antiaderentă, am dizolvat zahărul în apă. Din momentul în care zahărul s-a topit, am lăsat siropul să fiarbă aproximativ 3 minute.

dulcele

Dacă aveți, folosiți un termometru pentru alimente. Eu am folosit ca să verific temperatura siropului și să o mențin în jurul temperaturii de 110°C. Aceasta scade rapid după ce opriți focul. Pentru a impiedica pe cât posibil acest lucru, am adăugat untul la temperatura camerei.

Când untul s-a topit și siropul a devenit omogen, l-am turnat peste mixul de lapte praf și cacao. Am amestecat ciocolata și am pus-o în forme.

Eu am folosit o tavă pentru chec și forme de silicon pentru ciocolată. E mai simplu de scos ciocolata din ele. Ba chiar arată mai frumos scoasă din această tavă de chec, având acel model șerpuit pe fund. 🙂 Pe fundul tăvii, evident. 😀

Am pus ciocolata la frigider ca să ajungă la consistența dorită și am savurat-o doar după ce a venit Tania de la grădiniță. 😀 Puteți să puneți și nuci, alune, migdale sau fructe deshidratate în ciocolată. Cum vă place, e cea mai bună! ❤️

Fiind prima ciocolată de casă pe care a încercat-o Tania, am ales varianta simplă. Așa cum mi-a rămas mie întipărit în minte batonul copilăriei. Așa cum îmi făcea mie mami când eram copil, că acum nu-mi mai face… îi face doar Taniei. 😀

Durează maxim 20 de minute să faceți ciocolata și încă vreo 20-30 s-o răciți complet. Merită fiecare minut așteptat. 🙂

Poftă bună!