retete cu varza murata, varza a la cluj, retete cu carne
Preparate cu carne

Varză a la Cluj – rețeta la Air Fryer

În fiecare iarnă varza a la Cluj e nelipsită din meniul nostru. E o mâncare sățioasă, de sezon, care-mi place foarte mult. Dacă tot am varză în butoi, e și păcat să nu o pregătesc măcat o dată.

O pregătesc la fel în fiecare an, însă de data asta am gătit-o la airfryer. Ce-i drept, mi-era și foarte dor și poftă, așa că în loc să stau să încing cuptorul, am decis să încerc varianta asta și să câștig în jur de o oră. 😀

INGREDIENTE:

o jumătate de varză murata

500 g carne tocată vită

200 g orez

o ceapă potrivită

1 morcov mic

cârnați afumați

sare/piper/boia

ulei

smântână

Varza murată, orezul și carnea se gătesc separat, exact ca și pentru varianta gătită în cuptor, doar că la airfryer gătitul durează mai puțin.

Așadar,după ce am tocat varza murată, am pus-o la călit împreună cu puțin ulei și piper.

Între timp, am gătit carnea împreună cu ceapa și morcovul tocate mărunt. Fără ulei, e destulă grăsimea din carne, fie ea și de vită. Spre final i-am adăugat puțină sare, piper și boia. Cârnatul l-am tăiat cubulețe și l-am fiert separat 5 minute.

Am avut timp destul ca să pun și orezul la fier în 500 ml de apă într-o cratiță acoperită. În orez am adăugat și o linguriță de amestec de legume fără aditivi alimentari.

Când toate s-au gătit, am început să așez straturile în tava de silicon începând cu orezul. El are rol de bază, la propriu. 🙂 Va ține legate straturile și va fi foarte gustos după ce toate aromele celorlalte ingrediente se vor scurge prin tavă și îl vor pătrunde. Peste orez am așezat un strat din carnea tocată.

Peste carne au urmat cubulețele de cârnați, un strat de varză murată și am reluat cu un strat de orez, unul de carne, iar cârnați și mai apoi varza. Peste ultimul strat de varză am întins iaurt grecesc din belșug. În mod normal se folosește smântână, însă eu am vrut să reduc din grăsimi. 🙂

Am așezat tava în coșul airfryer-ului și am gătit varza a la Cluj la programul Air Fry timp de 30 de minute la 160°C. La finat am selectat funcția grill pentru încă 3 minute.

A ieșit minunat și cu pâinea de casă coaptă cu o zi înainte, a fost absolut delicioasă!

Puteți să o pregătiți la cuptor sau la air Fryer, cum doriți, pașii sunt aceeași. Dacă preferați, puteți alege carne tocată de porc și smântâna la final. Așa cum am spus și mai sus, eu am vrut o variantă mai ușoară și mai rapidă. 🙂

Poftă bună!