castraveți pentru iarna
Conserve și murături

Castraveți murați | Salată asortată | Salată de legume pentru iarnă

Nu există iarnă adevărată fără murături! Eu așa zic. Nu lipsesc de la nicio masă, nici măcar când vine vorba de ciorbe, pentru că mereu am în cămară câteva borcane cu ardei iuți murați, din toate soiurile.

Dacă există ceva să-mi placă iarna, înafară de Sărbătoarea Crăciunului și momentele în care contemplez dansul fulgilor de nea ( din casă, de pe fereastră 😛 ), cu siguranță sunt murăturile! 🙂

Prefer gogoșarii murați pe care de obicei îi pun întregi, doar crăpați în patru, dar îmi plac și ardeii umpluți cu varză sau castraveții murați sub orice formă. Cu gogonelele nu mă împac prea bine, dar mă ocup să nu-mi lipsească nimic din murăturile preferate.

INGREDIENTE:

3 kg castraveți

4-5 morcovi

500 g ardei

1 kg ceapă

foi de dafin

ienibahar, coriandru, boabe de muștar, boabe de piper

ardei iute

hrean

sare dură neiodată

zahăr

oțet 9%

crenguțe de cimbru și mărar uscat

frunze proaspete de țelină

usturoi

Într-o oală de cca. 5 litri am pus apa rece, împreună cu sarea ( neapărat neiodată – altfel murăturile se înmoaie ), zahărul și mirodeniile. Când a început să dea în clocot, am adăugat oțetul. Gustul îl dați voi prin cantitatea de sare, zahăr și oțet aleasă.

zeama de castraveți

Am spălat foarte bine legumele. Din punctul meu de vedere, dacă legumene sunt spălate bine iar borcanele sunt sterilizate corect, nu au cum să nu reziste în timp chiar și fără conservant ( avem conservanți naturali precum hreanul, ardeiul iute, frunzele de vișin, etc ).
Am curățat morcovii, ceapa și ardeii, apoi le-am tăiat julien. La fel am procedat și cu castraveții în coajă. Dacă aveți un robot de bucătărie totul va fi mult mai simplu! Va face toată treaba aceasta în 2 minute.
Peste legume am turnat zeama de murături pregătită și răcită ușor anterior și le-am lăsat să se odihnească câteva minute.

legume

castraveti murati

Pe fundul borcanelor am așezat usturoi, frunze de țelină și crenguțe de cimbru și mărar. Am umplut apoi borcanele sterilizate cu salata de castraveți.
Am înfiletat bine capacele și le-am așezat la loc întunecos pentru câteva zile. Pentru că e posibil să fermenteze câteva zile, mereu așez borcanele pe tăvi din plastic pentru a nu se prelinge zeama pe jos. Oțetul ar lăsa niște imprimeuri drăguțe cu fundul borcanelor pe locul unde sunt așezate și nu prea vrem asta.

borcane cu castraveti

hrean pentru muraturi

castraveți pentru iarna
P.S. Castraveții din imagini sunt rezultatul a 4 săptămâni de murare. Sunt crocanți să tare gustoși.

NOTĂ:

După cum ați văzut, nu am apelat la cantități, decât la ingredientele de bază. De aici, puteți jongla după bunul plac, să adăugați legumele preferate, să renunțați la anumite mirodenii sau să adăugați altele, nu e nicio problemă. Castraveții vor sta bine-merci la borcan până când veți decide d-voastră!
Spor la bucătărit!