retete desert, salam de biscuiti, forma de silicon inimi
Dulciuri și prăjituri

Salam de biscuiți cu dragoste

M-a prins luna iubirii cu multă dragoste și dor de pregătit deserturi, dar mai ales cu chef de încercat noile mele tăvi și forme de silicon. ❤️

Aveam rahat de la cozonacii de Crăciun, biscuiți de la mami și ciocolată primită de Tania de Sărbători dar ascunsă bine. Și ce să fac cu ele? Salam de biscuiți! Dar cum? Uite așa, în formă de inimă, că tot vine Ziua Îndrăgostiților. ❤️

Sunt tare încântată de ce-a ieșit, iar ai mei nu mai zic… Noroc că am pregătit doar o tavă de 6 porții. Și-așa sunt măricele.

INGREDIENTE PENTRU SALAMUL DE BISCUIȚI:

200 g biscuiți populari

70 g unt gras

100 ml lapte

2 linguri de zahăr

2 linguri de cacao

o linguriță extract de vanilie

o linguriță estență de rom

PENTRU STRATUL DE CIOCOLATĂ ALBĂ:

100 g ciocolată albă

30 ml smântână pentru frișcă

120 g rahat multicolor

PENTRU STRATUL DE CIOCOLATĂ NEAGRĂ:

200 g ciocolată neagră ( eu am folosit cu 70% cacao )

60 ml smântână pentru frișcă

50 g migdale coapte și tocate

Compoziția pentru salamul de biscuiți se face foarte ușor. În mod obișnuit, pentru salamul de biscuiți clasic, rupem biscuiții cu mâinile, însă aici vom folosi un robot de bucătărie sau un tocător electric. Puteți toca biscuiții chiar și într-o pungă cu ajutorul unui sucitor. Eu am folosit robotul.

Peste biscuiți am adăugat cacaua și zahărul și i-am tocat foarte bine. Laptele cald în care am pus și extractul de vanilie și esența de rom l-am păstrat pentru mai târziu. La fel și untul topit. Veți vedea de ce.

Avem nevoie neapărat de o tavă din silicon sau chiar și niște forme de brioșe, dar din silicon, ca să putem scoate prăjiturelele din ele. Deși sunt multe ingrediente, totul e mult mai rapid și ușor decât pare.

Am tăiat rahatul în bucățele mici, mai mici decât pentru cozonac, apoi am pregătit ciocolata albă. De ce spun că trebuie pregătită? Pentru că vrem să aibă o consistență cremoasă, nu casantă.

Așadar, ca și la glazura de ciocolată, am încălzit smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere, după care am oprit focul și am adăugat ciocolata mărunțită în ea. Folosim o cratiță mică pentru a avea volum, ca să aibă ciocolata în ce să se topească. E puțină frișcă, iar dacă cratița e prea mare, ciocolata va rămâne la suprafață și nu va avea cum să se topească. Nu amestecăm până ce nu se înmoaie ciocolata, ca să nu rămână cocoloașe.

Am turnat ciocolata topită peste rahat și am netezit-o cu o linguriță pe care am tot scăldat-o în bolul cu unt topit păstrat pentru compoziția de biscuiți. Am pus tava la frigider.

Având biscuiții deja tocați, am adăugat untul topit și laptele cald împreună cu extractul de vanilie și cu esența de rom. Le-am omogenizat și am așezat câte două linguri de biscuiți peste stratul de ciocolată albă. I-am netezit cu lingurița și până m-am ocupat de ultimul strat am pus din nou tava la rece.

Cu ciocolata neagră am procedat la fel ca și cu cea albă. După ce am obținut consistența dorită am incorporat migdalele coapte și tocate.

Dacă aveți un airfryer acasă, nu ezitați să-l folosiți pentru a coace nuci, migdale, alune, etc. Nici nu se pot compara cu cele coapte la cuptor sau în tigaie.

Am așezat stratul de ciocolată neagră cu migdale până sus și am pus iar tava la rece.

Cam asta e tot. Durează maxim 30 de minute până se întărește ultimul strat de ciocolată astfel încât să putem scoate inimile din formă.

Ai zice că nu-i mare lucru, că-i tot salam de biscuiți, însă adevărul e că aceste inimi sunt muuuuuult mai delicioase. Ba chiar arată și mai apetisant, nu-i așa? ❤️

E un desert reinterpretat, dar care e absolut delicios și care arată minunat! Eu aș primi o astfel de surpriza de Valentine’s Day! ❤️

Sper să vă inspire! ❤️