dulceata de capsune
Conserve și murături

Dulceață de căpșuni – fără conservanți

Sigur că nu trece o iarnă fără dulceață de căpșuni în cămară. Sunt convinsă că îți place și ție, așa că m-am gândit să-ți aduc rețeta.

Dulceața de căpșuni este una dintre cele mai populare, fiind consumată în toată lumea. Mereu o pregătesc în această perioadă, alături de delicata dulceață de trandafiri. Folosită pentru micul dejun, în prăjituri sau ca umplutură pentru clătite, este dulceața preferată de întreaga familie.

INGREDIENTE

3 kg căpșuni

2 kg zahăr tos

1 litru apă

2 lămâi

Într-o oală am pregătit siropul din cele 2 kg de zahăr și 1 litru de apă. L-am fiert la foc mic până ce acesta a căpătat consistența mierii.
Cu un pulverizator am tot stropit marginea oalei pentru a evita ca zahărul să rămână zaharisit. Tot pentru a împiedica zaharisirea am adăugat câte un pic din zeama celor două lămâi. Zeama de lămâie folosește și pentru a obține o dulceață de-un rubiniu minunat.
Am făcut testul picăturii între degete ( vezi foto ). Când siropul stă ferm și leagă cele două degete, atunci știi că e gata.

sirop pentru dulceata

sirop dulceata

Până ce am pregătit siropul am spălat și am curățat bine căpșunele. Este important să fie foarte bine spălate și scurse de apă.
Pe cele mai mari le-am tăiat în două iar când siropul a fost pregătit le-am adăugat în oală.
Am spumat din când în când dulceața pentru a fi cât mai clară, dar nu-ți face probleme dacă mai rămâne puțină spumă; atât timp cât fierbe, vei tot avea ce aduna de la suprafață.
Dulceața este gata atunci când e închegată. Pentru a verifica, pune puțină dulceață pe o farfurie pe care ai ținut-o în prealabil vreo 30 de minute la congelator. Dacă dulceața e fermă și curge foarte încet, atunci poți să începi să pregătești borcanele.

capsuni

sirop de capsuni

Când dulceața s-a închegat am sterilizat borcanele și capacele.
Le-am spălat foarte bine și le-am așezat în cuptor la 100°C pentru aproximativ 2 minute sau până ce s-a evaporat apa de pe ele.
Am așezat fiecare borcan pe o lamă de cuțit pentru a evita să se crape la contactul cu dulceața fierbinte.

dulceata de capsuni

capsune cu zahar

Am sigilat borcanele și le-am întors pe capac lăsându-le să se răcească așa până următoarea zi. Astfel, nu e nevoie de aditivi sau conservanți, borcanele fac vid, iar dulceața v-a rezista fără nicio problemă dacă e depozitată în loc răcoros în întunecos.
Sper să îți prindă bine rețeta mea!
Spor! ❤