Dulceață de căpșuni – fără conservanți
Sigur că nu trece o iarnă fără dulceață de căpșuni în cămară. Sunt convinsă că îți place și ție, așa că m-am gândit să-ți aduc rețeta.
Dulceața de căpșuni este una dintre cele mai populare, fiind consumată în toată lumea. Mereu o pregătesc în această perioadă, alături de delicata dulceață de trandafiri. Folosită pentru micul dejun, în prăjituri sau ca umplutură pentru clătite, este dulceața preferată de întreaga familie.
INGREDIENTE
3 kg căpșuni
2 kg zahăr tos
1 litru apă
2 lămâi
Într-o oală am pregătit siropul din cele 2 kg de zahăr și 1 litru de apă. L-am fiert la foc mic până ce acesta a căpătat consistența mierii.
Cu un pulverizator am tot stropit marginea oalei pentru a evita ca zahărul să rămână zaharisit. Tot pentru a împiedica zaharisirea am adăugat câte un pic din zeama celor două lămâi. Zeama de lămâie folosește și pentru a obține o dulceață de-un rubiniu minunat.
Am făcut testul picăturii între degete ( vezi foto ). Când siropul stă ferm și leagă cele două degete, atunci știi că e gata.
Până ce am pregătit siropul am spălat și am curățat bine căpșunele. Este important să fie foarte bine spălate și scurse de apă.
Pe cele mai mari le-am tăiat în două iar când siropul a fost pregătit le-am adăugat în oală.
Am spumat din când în când dulceața pentru a fi cât mai clară, dar nu-ți face probleme dacă mai rămâne puțină spumă; atât timp cât fierbe, vei tot avea ce aduna de la suprafață.
Dulceața este gata atunci când e închegată. Pentru a verifica, pune puțină dulceață pe o farfurie pe care ai ținut-o în prealabil vreo 30 de minute la congelator. Dacă dulceața e fermă și curge foarte încet, atunci poți să începi să pregătești borcanele.
Când dulceața s-a închegat am sterilizat borcanele și capacele.
Le-am spălat foarte bine și le-am așezat în cuptor la 100°C pentru aproximativ 2 minute sau până ce s-a evaporat apa de pe ele.
Am așezat fiecare borcan pe o lamă de cuțit pentru a evita să se crape la contactul cu dulceața fierbinte.
Am sigilat borcanele și le-am întors pe capac lăsându-le să se răcească așa până următoarea zi. Astfel, nu e nevoie de aditivi sau conservanți, borcanele fac vid, iar dulceața v-a rezista fără nicio problemă dacă e depozitată în loc răcoros în întunecos.
Sper să îți prindă bine rețeta mea!
Spor! ❤