rulada cu capsuni, reteta rulada, crema mascarpone
Dulciuri și prăjituri

Ruladă cu mascarpone și căpșuni

Dintre toate rețetele de prăjituri, ruladele mi se par cele mai ușor de preparat. Pe vremuri, multă lume făcea ruladă cu gem și toată lumea era fericită. Era ușor și rapid de făcut, era ieftină și mai ales dulce. În orice familie era așteptă de copii, după masa de duminică. ❤️

INGREDIENTE PENTRU BLAT:

4 ouă L sau 5 ouă M

1 praf de sare

3 linguri zahăr

2 linguri făină 000

1 lingură griș

1 lingură cacao

½ linguriță bicarbonat de sodiu

2 linguri ulei

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ:

250 g mascarpone

100 ml smântână pentru frișcă

1 lingură zahăr pudră

250 g căpsuni

2 linguri de zahăr

o linguriță extract de vanilie

Am pornit cuptorul și l-am setat la 170°C. Până ce s-a încins am pregătit compoziția pentru blatul de ruladă.

În bolul mixerului am pus ouăle, un praf de sare și zahărul apoi le-am mixat până ce s-au spumat bine. Am adăugat făina cernută împreună cu bicarbonatul de sodiu și le-am încorporat ușor, cu telul.

După făină, am adăugat grișul împreună cu cacaua și le-am încorporat la rândul lor cu mișcări ușoare de jos în sus.

Am adăugat cele două linguri de ulei și am mai amestecat ușor cu telul pentru a le îngloba în compoziția pentru blat.

Am tapetat tava cuptorului cu hârtie de copt și am întins compoziția pentru blatul de ruladă cât mai uniform. Ca să iasă bulele în exces, am lovit ici-colo dosul tăvii cu palma, apoi am pus tava la cuptor. Durează cam 15-20 de minute până se coace blatul în cuptorul preîncălzit la 170°C.

E unul din blaturile mele preferate pentru că e extraordinat de aerat și pufos și cel mai important pentru o ruladă, nu se crapă. E genul de blat care poate fi rulat și rece fără nicio problemă. ☺

Crema se pregătește foarte ușor. Dacă aveți o dulceață bună de căpșuni, puteți să o folosiți cu încredere. Eu am scos din congelator o pungă de căpșuni vidate vara trecută și am făcut dulceața pe loc, rapid, până ce s-a copt blatul.

Am pus căpșunele într-o craticioară împreună cu cele două linguri de zahăr și extractul de vanilie apoi le-am fiert 15 minute pe treapta 6 a plitei ( foc mediu ).

După ce a prins consistența dorită am scos dulceața afară, ca să se răcească. Până atunci am mixat mascarponele împreună cu frișca și zahărul pudră.

În crema de mascarpone am adăugat dulceața proaspătă și am încorporat-o cu o spatulă ce silicon. Mai apoi am întins crema obținută peste blatul pufos, peste tot, cât mai uniform.

Am început să rulez cât mai strâns prăjitura și am așezat-o pe folie alimentară. Am rulat-o în folie și i-am închis capetele iar apoi am pus-o la frigider pentru câteva ore.

Asta e tot. Doar pudrată cu puțin zahăr e suficient. Sau lăsată așa cum e. Ori puteți să o glazurați cu ciocolată. Poate pare cam mult de lucru la ea, dar când te apuci să o faci îți dai seama că e foarte rapid și ușor totul. ☺

Iar gustul delicat, blatul incredibil de pufos… ❤️ Credeți-mă că veți vrea să pregătiți această prăjitură cel puțin săptămânal. Trebuie să încercați și varianta cu piersici din conservă în locul căpșunelor. ☺

Poftă bună!