blat de cacao
Dulciuri și prăjituri

Prăjitură cu cremă de mascarpone și dulceață de lapte

Ei bine, multă lume știe că am o problemă cu cremele pe bază de mascarpone. De-o vreme parcă nu mai știm să pregătim altceva… Nu că nu mi-ar plăcea, dar aceste creme se pregătesc atât de ușor încât nu prea-mi vine să spun că o cremă de mascarpone poate avea o rețetă.

Și totuși, dacă vrei să pregătești o prăjitură incredibil de gustoasă, trebuie să încerci această rețetă. Are proporțiile ideale: nu-i exagerat de dulce, nici plină de cremă ca să devină grețoasă și nu-i nici seacă așa cum sunt multe prăjituri cu foi. E absolut divină! ❤

prajitura cu foi

INGREDIENTE PENTRU FOI

8 ouă

250 g zahăr

250 g făină

50 g cacao

150 ml lapte

½ plic praf de copt

75 g griș

100 ml unt topit rece

90 ml ulei de floarea soarelui

esență de portocale

sare

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ

300 g mascarpone

400 g dulceață de lapte ( sau lapte condensat din comerț )

250 g smântână pentru frișcă

2 linguri zahăr pudră

100 g fulgi de ciocolată

MODUL DE PREGĂTIRE AL FOILOR

Aceste foi sunt defapt două blaturi subțiri coapte într-o tavă de 45×30 pe care, după ce s-au răcit, le-am tăiat pe jumătate pentru a obține 4 foi.
Am separat albușurile de gălbenușuri. Cele 8 gălbenușuri le-am mixat împreună cu ½ din cantitatea de zahăr, sarea și esența de portocale, apoi am adăugat în fir subțire untul topit și uleiul mixând în continuare până ce toate ingredientele s-au încorporat perfect.

oua

Într-un castron am amestecat făina, praful de copt și cacaua, apoi le-am cernut peste crema de gălbenușuri și le-am încorporat. Am adăugat laptele și treptat am încorporat și grișul.

spuma de galbenusuri

crema de lapte

Acum a venit rândul albușurilor pe care le-am mixat împreună cu un praf de sare și câte-o lingură din zahărul rămas până ce am obținut o spumă de albușuri țeapănă. Peste ea am adăugat treptat compoziția cu cacao și am încorporat-o ușor cu telul.

cum se bat albusurile spuma

creme pentru prajituri

crema de ciocolata

Jumătate din compoziția obținută am pus-o în tavă și am copt la 180°C un blat subțire timp de aproximativ 10 minute. Am copt și al doilea blat, apoi, după ce s-au răcit le-am tăiat în două.

MODUL DE PREPARARE AL CREMEI

Într-un castron am omogenizat brânza mascarpone împreună cu dulceața de lapte. Dacă nu dorești s-o prepari acasă, poți s-o cumperi, deși chiar și-așa, tot va trebui s-o fierbi pentu a obține dulceața de lapte.

dulceata de lapte

Separat, în alt castron am mixat smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul pudră. ATENȚIE! Smântâna trebuie să fie rece din frigider, altfel nu se va bate. Eu o bat într-un castron pe care-l țin în prealabil 10-15 minute în congelator.
Am adăugat frișca bătută peste crema din mascarpone și dulceața de lapte și am încorporat-o cu o spatulă de silicon. La final am încorporat și fulgii de ciocolată.

smantana pentru frisca

crema de mascarpone

Cu crema obținută am umplut foile ( aproximativ 6 linguri de cremă/foaie ). Pe ultima foaie am întins crema rămasă care are doar rolul de a ”lipi” decorul, în cazul meu, cârlionți de ciocolată făcuți cu ajutorul curățitorului de legume.

foi de cacao

blat de tort

Am ținut prăjitura la frigider peste noapte și așteptarea a fost foarte grea… În dimineața următoare am tăbărât cu toții pe ea. Este absolut WOW! Este delicioasă, se taie foarte ușor, arată nemaipomenit de bine… N-are cum să nu-ți placă.

blat de cacao

Cu drag,