tort cu fructe
Torturi

Tort cu cremă de afine și bezea elvețiană cu unt

Nu știu dacă există vreo activitate care să mă relaxeze mai tare decât gătitul sau pregătitul dulciurilor. Când se întâmplă să nu am comenzi îmi găsesc rapid ceva ”dulcegărai” de făcut.

M-a inspirat primăvara!
Pentru mine ea reprezintă viață, speranță… prospețime.
În sfârșit dispare griul și apare verdele, apoi apar culorile și totul devine mai frumos în jur.

Uneori am chef de migăleală și-atunci mă apuc de royal icing, alteori pregătesc niște gogoși care niciodată nu-s destule. De data asta, pentru că mi-a dat mama Lenuța niște afine cu zahăr și nu știam ce să fac cu ele, m-am gândit să le transform într-o ușoară și răcoritoare cremă de tort peste care să mai pun 2-3 pișcoturi. Dar m-am răzgândit rapid când mi-am amintit de duiurile rusești și de vremea frumoasă de afară. Zilele trecute a început să se încălzească, păsărelele cântă zi-noapte, au apărut primii muguri atât de cruzi și de frumoși, verdele acela proaspăt și ici colo câte-o pată de culoare: ba o brândușă, ba o narcisă, ba o zambilă ori un ghiocel.

INGREDIENTE PENTRU PANDIȘPAN

4 ouă

sare

5 linguri zahăr

4 linguri făină

INGREDIENTE PENTRU CREMA DE AFINE

250 ml smântână pentru frișcă

2 linguri zahăr pudră

5 linguri iaurt

250 g afine

4 linguri zahăr tos

1 lingură gelatină granule

INGREDIENTE PENTRU BEZEAUA ELVEȚIANĂ CU UNT

3 ouă albuș de ou

4 linguri zahăr tos

150 g unt 82%

colorant gel

*Ouăle se folosesc întotdeauna la temperatura camerei.
Am separat albușurile de gălbenușuri și le-am așezat în câte un castron din sticlă. Albușurile le-am mixat până ce și-au triplat volumul adăugând pe rând 3 linguri cu zahăr. Gălbenușurile le-am mixat până ce s-au albit iar zahărul s-a dizolvat.
Peste albușurile spumate am adăugat gălbenușurile și câte o lingură de făină cernută. Am încorporat-o cu grijă pentru a obține un blat bine crescut și pufos.

bezea

cum se face pandispanul

pandispan

Așa cum ți-am spus mai sus, eu am avut afine gata amestecate cu zahăr de la mama Lenuța. Le-am pus într-o cratiță și le-am fiert la foc mic aproximativ 20 de minute pentru a obține un sirop cât mai gros. Am strecurat afinele iar siropul l-am pus de-o parte cca. 10 minute. Am dizolvat gelatina după indicațiile de pe ambalaj și am adăugat-o peste siropul care se răcise deja.
Am mixat smântâna adăugând treptat cele două linguri cu zahăr. Eu am mixat-o până ce a devenit ușor aerată. Peste ea am adăugat iaurtul și siropul de afine. Le-am încorporat cu ajutorul unei spatule și am pus crema de-o parte până ce am feliat blatul.

gem de afine

sirop de afine

smantana pentru frisca

crema de afine

Am feliat blatul în 3 părți egale. Am întins crema pe fiecare blat și pe margine, nivelând-o pentru a da tortului un aspect frumos, îngrijit.
Am pus tortul la rece și m-am apucat de bezeaua elvețiană.

pandispan simplu

tort

Această minunată bezea se prepară cu mare grijă pe bain marie. Este ușor pretențioasă, însă merită din plin să o încerci. Mie îmi aduce aminte de micuțul decor făcut cu poșul pe aproape toate prăjiturile pe care le găseam la cofetărie pe vremuri. Tare-mi mai plăcea! ❤
Așadar, prima și prima dată am pregătit untul. L-am tăiat în cuburi și l-am adus la temperatura camerei.
Am așezat albușurile împreună cu zahărul într-o cratiță, pe bain marie ( când apa a început să fiarbă ). Cu ajutorul unui tel în formă de pară am amestecat continuu timp de 5 minute.
ATENȚIE! Fundul cratiței în care ai ales să pregătești bezeaua nu are voie să atingă apa clocotită, în caz contrar, albușurile tale se vor coace.
După ce s-au scurs cele 5 minute am dat cratița la o parte și am mixat albușurile până ce cratița s-a răcit și albușurile au început să se spumeze.
Acuma venit momentul untului. Am adăugat câte un cubuleț, pe rând, cu răbdare, lăsându-l pe fiecare să se încorporeze complet.
După ce am încorporat tot untul, am împărțit crema în câteva castronașe în funcție de câte culori am folosit.
Am ornat tortul cu niște minunate flori colorate care mă înveselesc și azi, ori de câte ori revăd pozele.

spuma de ou

bezea elvetiana

bezea cu unt

crema pentru decorat torturi

tort cu flori

tort cu crema si bezea elvetiana

Am pus tortul la rece pentru câteva ore.
Este un tort de-o eleganță aparte, finuț și foarte potrivit pentru orice doamnă sau domnișoară înlocuind cu succes un buchet mare de flori. Are un gust răcoritor și nu foarte dulce, care parcă te face să-ți dorești să-l savurezi în continuu. ❤