
Ciorbă de miel
Îmi place mult ciorba de miel. Aș putea spune că-i preferata mea în fiecare primăvară. Da, am preferințe în funcție de sezon.
Mama o pregătea mereu înainte de Paști. Folosea capul de miel și carne extra, dar mai ales multă ”laba gâștii” și iaurt de casă ori ”lapte prins”. Abia așteptam s-o gust!
INGREDIENTE PENTRU MARINADA:
400 g coaste de miel
1 ceapă roșie
sare/piper
1 ardei roșu tocat
fulgi de chilli
2-3 boabe ienibahar
1 fir rozmarin proaspăt
1 fir oregano
150 ml vin roșu sec
20 ml ulei de floarea soarelui
INGREDIENTE PENTRU CIORBA:
1 morcov ras
1ceapă roșie
20 ml ulei de măsline
1 legătură spanac
frunze de ridichi ( de la două legături )
75 g orez cu bob lung
200 ml iaurt integral
zeamă de lămâie
sare/piper
PREGĂTIREA MARINADEI
Am pregătit marinada foarte simplu, amestecând uleiul împreună cu ceapa și condimentele. Am turnat marinada peste coastele de miel și le-am uns bine cu această mixtură. Peste ele am turnat vinul roșu și le-am lăsat la marinat, în vid, vreo 30 de minute.
Pentru marinarea clasică păstrați carnea la frigider câteva ore sau până următoarea zi.
MODUL DE PREPARARE AL CIORBEI
Între timp am sotat spanacul și frunzele de ridichi și am călit orezul, apoi le-am pus de-o parte.
Am sotat și morcovul împreună cu ceapa tocată direct în oala în care am pregătit ciorba.
Am scos carnea din frigider. Am pus coastele într-o cratiță și le-am rumenit ușor. Carnea de miel lasă multă grăsime, așa că nu este nevoie să adăugați ulei sau alte grăsimi. Se va găti în suc propriu.
După ce s-au rumenit le-am lăsat să se răcească ușor, cât să le pot dezosa. Carnea dezosată am așezat-o apoi peste legumele sotate împreună cu 2 litri de apă și le-am lăsat pe toate să fiarbă aproximativ o oră.
Când carnea a fiert, am adăugat verdeața împreună cu orezul, iaurtul și zeama de lămâie. Am potrivit gustul și am lăsat să mai dea un clocot.
Poftă bună!

