retete de tarte dulci
Dulciuri și prăjituri,  Pâine și aluaturi de casă

Tartă cu aluat fraged și rubarbă

Mereu profit de rubarbă atunci când apare. Vremea ei trece repede, așa că de câte ori găsesc, cumpăr și mă bucur din plin de calitățile ei.

Este cunoscută ca și ”rubarbăr” sau ”revent” însă cel mai adesea o găsim sub denumirea simplă de rubarbă. Este înrudită cu hrișca și are o mulțime de beneficii asupra organismului uman. În China antică era folosită ca plantă medicinală pentru că are un conținut ridicat de vintamina C, vitamina K, mangan, magneziu, licopen și luteină.

Atâta timp cât vom consuma doar tulpinile, vom fi în siguranță, însă e bine de știut că frunzele conțin acid oxacilic care poate provoca intoxicații extrem de grave.

Crusta sfărmicioasă și umplutura acrișoară fac din această tartă un desert minunat pentru zilele de vară. E ușoară și răcoritoare, consistentă și absolut delicioasă.

INGREDIENTE PENTRU CRUSTĂ

260 g făină

130 g unt 65%

50 ml lapte integral

1 gălbenuș de ou

sare

PENTRU UMPLUTURĂ

50 g untunt 65%

800 g rubarbă

50 g zahăr

albuș de ou pentru a unge tarta

PREGĂTIREA CRUSTEI

Ceea ce-mi place cel mai mult la acest aluat este faptul că pot să-l folosesc atât pentru tarte dulci ( cu sau fără adaos de zahăr ), cât și pentru tarte sărate. De asemenea e foarte ușor de pregătit și este ideal atunci când vrei să faci rapid o porție de biscuiți sărați.
Pentru a pregăti aluatul, am apelat și de data aceasta la robotul de bucătărie.
Am mixat făina, untul rece și sarea în bolul robotului până ce a căpătat o textură nisipoasă. Am adăugat laptele rece și gălbenușul de ou și am mixat până ce toate ingredientele s-au încorporat.
Aluatul obținut l-am împărțit în două părți. Una mai mare pe care am așezat-o în tavă și unul mai mic pe care l-am păstrat pentru a acoperi tarta.
Am așezat câteva boabe de fasole peste aluat pentru a-l împiedica să formeze bule de aer în timpul coacerii. Am dat tava la cuptor la 180°C pentru 15 minute.

retete cu unt

aluat patiserie

aluat fraged

aluat pentru tarta

Până ce s-a copt puțin crusta, am pregătit rubarba.
Ai două variante: fie așezi tijele crude peste aluat, fie le tragi 5 minute la foc iute în tigaie. Eu prefer varianta a doua.
Am spălat și am tăiat tijele, apoi le-am tras la tigaie împreună cu zahărul muscovado, în puțin unt. Între timp am întins aluatul rămas și m-am jucat cu el cu o rolă de patiserie
Am scos tava din cuptor, am așezat rubarba în tavă, apoi am acoperit tarta cu aluatul rămas. Am copt tarta încă 30 de minute la 180°C.
Am lăsat-o să se răcească și am servit-o alături de un pahar cu limonadă răcoritoare.

rubarba

dulceata de rubarba

aluat de tarta

tarta

Dacă îți plac rețetele mele, te aștept și pe pagina de Facebook și în grupul dedicat rețetelor și sfaturilor pentru căsuța ta frumoasă! ❤