ciorba de ied cu iaurt
Supe și ciorbe

Ciorbă de ied dreasă cu iaurt

Chiar dacă la noi, preparatele din carne de ovine se consumă mai mult în perioada sărbătorilor de Paște, m-am gândit să vă aduc rețeta acestei ciorbe. Tare-mi place și tare potrivită-i pentru această perioadă.

Nu știu de ce, dar parcă odată ce începe să se răcească afară încep să consum mai multe supe și ciorbe. Îmi dau o stare de bine, mă încălzesc, mă reanimă după o răceală. Dacă mai mănânc și un ardei iute, sunt cea mai fericită. ☺

INGREDIENTE:

2-3 buc oase cu carne

2 morcovi

1 păstârnac

1 cățel de usturoi

2 frunze de dafin

10-15 boabe piper

100 g mazăre boabe

1 ceapă

300 ml iaurt

 2 gălbenușuri de ou

100 g orez

sare/piper

pătrunjel și leuștean tocat

Într-o oală de 3 litri am pus oasele cu carne foarte bine spălate și curățate ( carnea de ovine trebuie curățată cu atenție deoarece mereu rămân fire din blană lipite pe ea ). Am adăugat morcovii, păstârnacul, usturoiul, frunza de dafin și boabele de piper, apoi apă aproximativ 2 litri. Am acoperit oala cu un capac și am lăsat totul să fiarbă la foc mic ( am spumat când a fost nevoie ) până ce carnea s-a desprins de pe os.
Am scos zarzavaturile și carnea lăsând supa să fiarbă în continuare la foc molcom.

carne de ied cu legume

carne de ied fiarta

Pentru această ciorbă, ceapa se fierbe pur și simplu, fără să fie prăjită sau călită, iar sucul lăsat după ce este dată pe răzătoare, conferă o aromă minunată ciorbei.
Am curățat și am ras ceapa pe răzătoarea mare, nu am tocat-o cu cuțitul. Am adăugat-o în supă ca să fiarbă 10 minute. Între timp am luat carnea de pe oase și am tăiat zarzavaturile rondele după care le-am adăugat înapoi în oală.

carne de ied

legume fierte

La final, am adăugat mazărea împreună cu orezul, iar după 10 minute am adăugat și amestecul de iaurt cu gălbenuș de ou și am amestecat continuu pentru a împiedica coagularea iaurtului.
După ce am îndepărtat oala de pe foc, am presărat pătrunjel și leuștean tocat.

ciorba de miel
Am servit ciorba cu pâine de casă integrală și cu ardei iuți.

1. Recomand mazărea congelată deoarece este mult mai gustoasă, nu se sfarmă și e mult mai apetisantă deoarece e verde ca și când e proaspăt culeasă.
2. Orezul trebuie adăugat chiar la final deoarece după ce dăm oala la o parte, el se mai gătește în ciorba fierbinte. Dacă îl gătim prea mult, se va umfla prea tare, devenind ca o floare și se va sfărâma.