mic dejun
Conserve și murături,  Mic dejun,  Preparate cu carne

Pate de casă

Azi vă propun să-ncercați și voi pateul din ficat de pui, pregătit acasă. Este pufos, are un gust desăvârșit și bineînțeles, nu conține conservanți.

Nu prea suntem mâncători de pate. Mă refer la cel de pe rafturile hipermarketurilor. Desigur, știți cu toții ce conține și mai ales ce nu conține acesta. Ficatul e doar o umbră în majoritatea conservelor, șoricii, grăsimile și aditivii, luându-i locul fără excepție.
Azi vă propun să-ncercați și voi pateul din ficat de pui, pregătit acasă. Este pufos, are un gust desăvârșit și bineînțeles, nu conține conservanți.
Este minunat pentru un mic dejun alături de niște castraveți murați sau chiar pentru sandwichul copilului atunci când merge la școală.

INGREDIENTE

500 g ficat de pui
1ceapă roșie
1 cățel usturoi
4 ouă
150 ml ulei de măsline
150 ml lapte integral
250 g smântână integrală
sare

Pentru început am spălat și am uscat 3-4 borcane de 300g. În ele voi pasteuriza și voi păstra pateul.
Am curățat ficatul de pielițe și cheaguri de sânge. L-am pus într-un castron încăpător împreună cu ouăle și ceapa tăiată grosier.

Le-am tocat cu ajutorul mixerului vertical până când s-au omogenizat. În compoziția obținută am adăugat uleiul, laptele și smântâna încorporându-le tot cu ajutorul mixerului.

pate din ficat de pui
ficat de pui

Am umplut borcanele pregătite în prealabil și le-am așezat într-o oală pe fundul căreia am pus un prosop de bucătărie. Am umplut cu apă până la nivelul gâtului borcanului și am pasteurizat pateul timp de o oră și jumătate la foc mic.

Am scos borcanele pe un prosop curat așezându-le cu capacul în jos ( la fel ca și la murături ). Le-am acoperit și am lăsat pateul să se răcească.
Păstrăm pateul la frigider sau în cămara răcoroasă. Va rezista în jur de 3-4 săptămâni.

pate de pui
pate facut acasa

Sper să-l pregătiți și voi și să vă placă!

PONT:

  1. Vă recomand ficatul de pui proaspăt care vă va ajuta să obțineți un pate pufos, aerat.
  2. Este indicat să păstrați ficatul în apă cu zeamă de lămâie pentru cel puțin o oră.
  3. Puteți adăuga legume deshidratate, măsline verzi sau verdețuri. Preferatul meu este pateul cu hribi.