duleata de lapte
Conserve și murături,  Dulciuri și prăjituri

Dulceață de lapte făcută în casă – Dulce de leche

Una dintre micile plăceri ale vieții este aceea de-a savura o cană cu lapte proaspăt alături de un fursec delicios într-o dimineață răcoroasă de toamnă. Ei, dar dacă nu ești fan lapte și nici fan fursecuri, atunci e musai să-ncerci măcar o dată în viață dulceața de lapte.
Să fiu sinceră e mai simplu să cumperi o cutie de lapte condensat, s-o fierbi 2-3 ore și ai scăpat  rapid, însă eu n-am fost niciodată tentată să merg pe această variantă. Prefer să pregătesc tot ce pot acasă și să cumpăr cât mai puține conserve sau alimente pline de chimicale. Oricum dulceața de lapte este o bombă calorică. De ce să o consum atunci încărcată de aditivi?

 

INGREDIENTE

2 l lapte

400 g zahăr

În primul rând, pentru ca prepararea dulceții să fie un real succes, ai nevoie de lapte integral de vacă sau biboliță, proaspăt și cumpărat dintr-o sursă sigură. Eu am pe cineva de la care cumpăr de ani de zile.
Este important să fie un lapte gras și proapărt deoarece, dacă va căpăta aciditate, laptele se va coagula, iar dacă va fi degresat dulceața nu se va îngroșa.
Principiul care stă la baza pregătirii deosebitei dulceți, este evaporarea completă a apei din lapte. Am pus laptele și zahărul la fiert la foc molcom și am amestecat până ce zahărul s-a topit. Dacă nu ai o oală cu fund gros, atunci fierbe dulceața pe baie de aburi sau așează un disc din fontă sau aluminiu sub oală.

lapte de vaca

Eu am fiert dulceața cam 6 ore amestecând din când în când în primele 4-5 ore și ceva mai des spre final când dulceața se îngroșase și risca să se prindă de fundul oalei.
Așa cum știți, în timpul fierberii laptelui integral se va forma o pojghiță de grăsime. Nu o înlăturați! Se va omogeniza de fiecare dată când amestecați laptele. Ea este grăsimea care încheagă dulceața.

sos caramel

Din cantitățile date am obținut 850g de dulceață de lapte p care am pus-o într-un borcan, la frigider. Poți pregăti din ea creme extraordinare, poți umple clătite sau poți face acasă deserturi minunate cu biscuiți și ciocolată.

crema caramel

Nu-i greu deloc de preparat, dar ia ceva timp. În orice caz, e o dulceață care dă dependență și care merită din plin savurată. ❤

Cu drag,