dorada regala
Preparate cu carne,  Preparate de post

Doradă cu mirodenii la cuptor

De mult mă gândeam la dorada aceasta, dar parcă tot nu se nimerea s-o pregătesc. Ba eram ocupată, ba se cerea altceva, ba ne apuca pofta fix atunci când dorada era încă printre bulgărașii de gheață de la raionul cu pește și fructe de mare din hipermarket. După ultima repriză de poftă în 10 minute am fost în fața raionului cu pricina și am luat două dorade și niște ton proaspăt, așa, în caz de alte pofte.

În grabă și repezeală… și cu pofta aproape de cui, am pregătit dorada care a ieșit absolut grozavă!!!

peste dorada

INGREDIENTE

2 buc Doradă

50 ml ulei de măsline

sare roz

piper roșu/alb/negru

2 căciulii usturoi

1 lămâie

oregano proaspăr

cilli proaspăt

Eu am cumpărat dorada proaspătă, neeviscerată, așa că odată ajunsă acasă m-am apucat s-o curăț și s-o spăl bine pentru a o pregăti. Totul a durat maxim 5 minute.

dorada regala

Am condimentat peștele cu sare și piper roși, verde și alb, apoi l-am așezat într-o tavă din sticlă termorezistentă. Am așezat în tavă și căciuliile de usturoi tăiate pe jumătate, lămâia, ardeiul iute și crenguțele de oregano. Am stropit totul cu ulei de măsline, am acoperit tava și am dat-o la cuptor pentru 10 minute la 180°C.
După 10 minute, după ce peștele s-a înnăbușit, am dat capacul la o parte l-am lăsat încă 10 minute la 200°C pentru a se rumeni ușor.

dorada la cuptor

Jumătate din usturoiul copt l-am pus în vasul blenderului împreună cu zeama din tavă, o lingură de smântână naturală, puțină lămâie, o crenguță de oregano proaspăt și sare. Le-am blendat bine și am obținut un sos mega delicios pe care e și păcat să nu-l pregătești și tu. Nu iese mult, dar e o cantitate suficientă pentru o masă de două persoane.
Am servit dorada alături de un mix de mazăre și morcovi, însă tu poți alege alte legume, orez sau chiar un cus cus pus la hidratat în timp ce peștele stă liniștit la cuptor.
Să ai poftă că-i pește bun, fără prea multe oase!