sarmale cu ciolan afumat
Preparate cu carne

Sarmale ardelenești în frunze de varză dulce

Deși originea sarmalelor este încă disputată de multe țări, străinii care au îmbucat din ele recunosc sarmalele ca fiind un preparat pur românesc. Totuși, sarmalele se pot prepara din multe ingrediente. Pot fi umplute cu carne proaspătă sau afumată ori pot fi umplute cu soia, păsat sau legume. De unde provine fiecare rețetă?! Sper să se deslușească acest mister vreodată…

Rețeta aceasta este clasica rețetă după care și-n ziua de azi mama pregătește sarmalele. Ea le fierbe într-o oală de lut, o oală veche, înfășurată într-o plasă din sârmă cum se făceau de mult pentru ca lutul să nu crape. Cred că are undeva la vreo 80 de ani oala aceea, dacă nu mai mult.

INGREDIENTE:

1 varză

2-3 felii ciolan afumat dezosat

500 g carne de vită

200 g carne de porc

150 orez cu bob lung

1 ceapă

1 morcov

1 lingură condiment de legume la borcan ( făcut în casă )

100 ml pastă de roșii

1 lingură boia dulce

mărar verde tocat

sare/piper

cimbru și mărar uscat

Am pus o oală cu apă la fiert. După ce apa a început să clocotească, am adăugat sare și am opărit varza. Am scos fiecare frunză de varză într-un castron cu apă rece iar după ce s-au răcit le-am scos într-un alt castron.
După ce s-au scurs, am tăiar nervura fiecărei frunze în parte.

varza oparita

Pentru umplutura de sarmale am pus într-un castron încăpător carnea, pasta de roșii, mărarul proaspăt tocat, condimentul de legume, orezul dar și puțin cimbru.

carne de vita

carne tocata

Într-o tigaie am călit ușor ceapa tocată și morcovul ras, apoi le-am adăugat la umplutura de sarmale. Am potrivit gustul cu sare, piper și boia, iar apoi am frământat bine amestecul de carne.

orez si carne

În oala în care a urmat să fierb sarmalele, am așezat un strat subțire de varză tocată, un fir de mărar și unul de cimbru uscat.
Am împăturat sarmalele și le-am așezat ordonat în oală, adăugând printre ele și câte o felie de ciolan afumat.
Deasupra am mai așezat un strat de varză tocată și mirodenii uscate, iar la final, am adăugat 200 ml de bulion diluat cu apă, atât cât să ajungă la nivelul sarmalelor.

cum se umplu sarmalele

sarmale cu afumatura

sarmale cu bulion

Am acoperit oala cu un capac și am fiert sarmalele timp de aproximativ 2 ore la foc molcom.
Le-am servit cu pâine de casă și smântână grasă.

sarmale in varza dulce
Să aveți poftă! ❤

Dacă îți plac rețetele mele, te aștept și pe pagina de Facebook și în grupul dedicat rețetelor și sfaturilor pentru căsuța ta frumoasă! ❤️