melci cu scortisoara
Dulciuri și prăjituri

Melci cu scorțișoară ( Cinnamon rolls )

”Melcii cu scorțișoară”, sunt un desert foarte popular în nordul Europei și America. Pentru cei din urmă, se pare că Cinnamon rolls constituie micul dejun perfect. Daaar, bunătățile astea se presupune că-și au originea în Suedia. Hmmm… Așa să fie, oare? Cred că nici nu mai contează așa că haideți să vă spun cum se pregătesc acești melci pufoși și aromați. 

INGREDIENTE PENTRU MELCI

400 g făină tip 000
40 g zahăr pudră
150 ml lapte călduț
25 g drojdie proaspătă
1 ou
sare
100 g unt topit
3 linguri scorțișoară pudră
50 g zahăr

INGREDIENTE PENTRU GLAZURĂ

3 linguri unt moale
100 g urdă sau brânză de vaci
40 g zahăr pudră
60 ml lapte foarte fierbinte

PREGĂTIREA MELCILOR

Într-un castron încăpător am amestecat făina, zahărul și sarea și am făcut o adăncitură în mijloc. Separat am dizolvat drojdia în laptele călduț, apoi le-am adăugat în castronul cu făină. Am adăugat oul și am frământat un aluat dens și elastic pe care l-am lăsat să dospească până când și-a dublat volumul.

În timp ce aluatul a dospit m-am ocupat de maglavaisul cu scorțișoară.
Am omogenizat untul topit, zahărul și scorțișoara, apoi am pus vasul la frigider pentru ca untul să se solidifice ușor.

melci glazurati
aluat dorpit
crema de scortisoara

Am întins aluatul dospit ca și la cozonac, apoi am întins maglavaisul peste el. Am acoperit toată suprafața aluatului. Am rulat cât mai strâns posibil, apoi, după ce am pus rulada la frigider pentru 15 minute, am scos-o și am tăiat-o rondele de 3 cm. Am așezat melcișorii în tavă, la distanță de câte 4 cm unul de celălalt.

Am preîncălzit cuptorul și am copt melcișorii la 160°C timp de 20 de minute.

crema de branza
melci cu ciocolata
rulouri
melci
melci cu glazura

PREGĂTIREA GLAZURII

Până când aceștia s-au răcit, am pregătit glazura.
Am omogenizat untul, zahărul pudră pe care l-am cântărit, și urda ( am folosit blenderul pentru a obține o compoziție cremoasă, fină ). Am adăugat laptele fierbinte, apoi am omogenizat totul cu ajutorul unui mixer. Am acoperit melcișorii cu glazură, după care i-am pus puțin la frigider pentru ca aceasta să se solidifice. Se poate vedea cânt de fină și lucioasă e glazura.

glazura de ciocolata
glazura alba
cinnamon rolls

Sunt tare buni și merg de minune alături de o cană cu cacao cu lapte. Cred că Moș Crăciun ar vrea să îi deguste.

rulouri cu scortisoara

Poftă bună!