Tort Doboș – tortul copilăriei mele
Tortul Doboș este regele deserturilor în familia mea. Pot să spun că de trei generații acest tort este nelipsit de la mesele festive. Azi vă aduc varianta mea, care ne place tare mult și care e deosebită prin faptul că i-am adăugat un ingredient special: ciocolata neagră. Parcă m-am întors în timp!
Bunicul meu pregătea acest dulce cu multă pricepere iar mama a învățat de la el fiecare pas al desăvârșirii acestui tort rafinat.
Îmi amintesc cu drag cum, împreună cu tata, ne furișam în bucătărie când mama făcea crema, ca să gustăm și noi puțin. Pe vremea aceease găsea greu unt, însă mami ne făcea mereu cele mai bune deserturi. Nu cred că era zi de naștere fără Doboș pentru că e un desert elegant și cu un gust pregnant, pătrunzător de cacao neagră Olandeză. Îl pregătește de când lumea cu mare drag pentru noi. În timp am preluat și eu rețeta adaptând-o puțin zilelor noastre.
INGREDIENTE PENTRU FOI
7 ouă mari
7 linguri zahăr pudră
7 linguri făină
sare
INGREDIENTE PENTRU CREMĂ
3 ouă întregi
200 g zahăr pudră
30 g cacao
100 g ciocolată cu un conținut mare de cacao ( minim 50% )
350 g unt 82% grăsime
INGREDIENTE PENTRU GLAZURA DIN ZAHĂR ARS
12 linguri zahăr
1 lingură oțet
50 g unt
DECOR
cranț din zahăr ars
foiță de aur comestibil
PREGĂTIREA FOILOR
Am separat albușurile pe care le-am bătut spumă împreună cu praful de sare. Am adăugat treptat zahărul și am mixat până când am obținut o spumă fermă. Treptat am adăugat și gălbenușurile, apoi făina cernută, pe care le-am încorporat cu telul. Am încins cuptorul. Într-o tavă rotundă ( 20 cm ø ), tapetată cu hârtie pergament, am copt 9 foi. Din restul compoziției am copt o foaie normală, dreptunghiulară. Foile se coc la 180° timp de 5-6 minute, în funcție de cuptor. Sunt gata când devin aurii.
PREGĂTIREA CREMEI
Am amestecat ouăle întregi, zahărul și cacaoa într-o cratiță cu fund dublu. Am fiert amestecul pe bain-marie până când a început să capete o ușoară consistență. Am amestecat continuu cu o spatulă de silicon pentru a împiedica oul să se separe. Când crema a prins consistență, am luat cratița de pe abur și am adăugat ciocolata pe care am încorporat-o cu grijă.
Am lăsat crema să se răcească iar între timp am mixat untul. Peste aceasta am adăugat crema de ciocolată, mixând din nou câteva zeci de secunde. Am obținut o cremă densă și foarte pufoasă.
Am montat tortul alternând foile cu straturile de cremă. Am acoperit, apoi, întregul tort cu cremă, astfel încât să obțin un exterior ornat neglijent, însă aspectuos. Din foaia dreptunghiulară am decupat cu forma discuri potrivite pentru ornamentul final.
PREGĂTIREA GLAZURII
După ce am decupat discurile m-am ocupat de glazură.
Într-o cratiță cu fund dublu am amestecat zahărul împreună cu oțetul. Am topit zahărul la foc mic, amestecând din când în când. O dată ce glazura a prins culoare aurie am adăugat untul și am omogenizat totul, obținând o glazură ușor de lucrat. Am glazurat discurile pregătite cu ajutorul unei lingurițe.
Am împărțit feliile de tort trasând ușor linii în cremă. Cu ajutorul poșului cu dui am creat bazele peste care am așezat discurile glazurate astfel încât să obțin un decor simetric. Am păstrat puțin zahăr ars pe care l-am pus într-o pungă și l-am spart cu sucitorul. Cranțul obținut l-am presărat ici-colo. Am pus torul la rece pentru cel puțin o oră înainte de-al servi.
Mi-e tare drag tortul acesta. Îmi amintește de atâtea momente frumoase petrecute alături de cei dragi! Sunt sigură că și voi simțiți la fel atunci când vine vorba de dulcele copilăriei voastre!
Și pentru că-mi sunteți dragi, m-am gândit să vă fac cunoștință cu mine, desigur, când eram micuță. Așadar, eu alături de irezistibilul tort Doboș.
Poftă bună!