Supă de fasole – rețeta de post
S-o zic pe aia dreaptă, nimic nu-i mai bun decât o ciorbă de fasole cu afumătură și salată de ceapă roșie. Dar aici nu-i vorba de mine, iar poate tu o preferi în varianta de post.
La noi e clară treaba. Doar eu prefer ciorba ”de dulce”. Și totuși, ciorba de post făcută de mama Lenuța e extraordinară. Nu știu cum o face, că dacă ajungi s-o guști, sigur ceri porție dublă. ☺ A mea e așa… mai de amatori.
INGREDIENTE PENTRU SUPĂ
300 g fasole albă cu bob mare
1 foaie de dafin
1-2 ceape
1 ardei
1 roșie
2 morcovi
1 pastarnac
1⁄4 țelină
1 cățel de usturoi
sare/piper
1 legătură de pătrunjel
INGREDINETE PENTRU RĂNTAȘ
2 linguri făină
1 lingură ulei
2-3 linguri suc de roșii
1 lingură boia dulce
Prima și prima dată am spălat și am fiert fasolea. Eu folosesc întotdeauna o oală sub presiune. Economisesc mult timp și energie. Dacă nu ai și tu una, îți recomand să hidratezi fasolea cu o seară înainte. Doar o pui în apă, iar dimineața poți s-o fierbi.
Separat, într-o oală obișnuită am călit ceapa, roșia, ardeiul și usturoiul. Ușor, 2-3 minute. Apoi am adăugat zarzavaturile curățate, spălate și tăiate rondele. Le-am acoperit cu apă și un capac, și le-am fiert la foc mic.
După ce a fiert, am mutat fasolea ( apa în care a fiert am aruncat-o ) în oala cu zarzavaturi și le-am mai lăsat să fiarbă împreună aproximativ 10 minute. Între timp m-am ocupat de răntaș.
Am rumenit ușor făina, am adăugat uleiul, pasta de roșii și câte un polonic de zeamă. Am adăugat răntașul în supă și am lăsat-o să clocotească 2 minute.
La final, am potrivit gustul cu sare și pier, apoi am presărat deasupra pătrunjel proaspăt tocat și am servit cu pită prăjită aromatizată cu usturoi.
O bunătate!