ciorba-de-fasle-de-post
Preparate de post

Supă de fasole – rețeta de post

S-o zic pe aia dreaptă, nimic nu-i mai bun decât o ciorbă de fasole cu afumătură și salată de ceapă roșie. Dar aici nu-i vorba de mine, iar poate tu o preferi în varianta de post.

La noi e clară treaba. Doar eu prefer ciorba ”de dulce”. Și totuși, ciorba de post făcută de mama Lenuța e extraordinară. Nu știu cum o face, că dacă ajungi s-o guști, sigur ceri porție dublă. ☺ A mea e așa… mai de amatori.

INGREDIENTE PENTRU SUPĂ

300 g fasole albă cu bob mare

1 foaie de dafin

1-2 ceape

1 ardei

1 roșie

2 morcovi

1 pastarnac

1⁄4 țelină

1 cățel de usturoi

sare/piper

1 legătură de pătrunjel

INGREDINETE PENTRU RĂNTAȘ

2 linguri făină

1 lingură ulei

2-3 linguri suc de roșii

1 lingură boia dulce

Prima și prima dată am spălat și am fiert fasolea. Eu folosesc întotdeauna o oală sub presiune. Economisesc mult timp și energie. Dacă nu ai și tu una, îți recomand să hidratezi fasolea cu o seară înainte. Doar o pui în apă, iar dimineața poți s-o fierbi.
Separat, într-o oală obișnuită am călit ceapa, roșia, ardeiul și usturoiul. Ușor, 2-3 minute. Apoi am adăugat zarzavaturile curățate, spălate și tăiate rondele. Le-am acoperit cu apă și un capac, și le-am fiert la foc mic.

fasole-alba

morcovi

radacinoase, legume

După ce a fiert, am mutat fasolea ( apa în care a fiert am aruncat-o ) în oala cu zarzavaturi și le-am mai lăsat să fiarbă împreună aproximativ 10 minute. Între timp m-am ocupat de răntaș.
Am rumenit ușor făina, am adăugat uleiul, pasta de roșii și câte un polonic de zeamă. Am adăugat răntașul în supă și am lăsat-o să clocotească 2 minute.

rantas

sos-de-rosii

supa-de-fasole-de-post

retete-de-post

La final, am potrivit gustul cu sare și pier, apoi am presărat deasupra pătrunjel proaspăt tocat și am servit cu pită prăjită aromatizată cu usturoi.
O bunătate!