castraveti murati pentru la iarna
Conserve și murături

Castraveți murați în saramură

Dacă e toamnă, e musai să ne pregătim pentru iarnă cu câteva borcane cu murături. Eu am pus deja câteva cu gogoșari murați și câteva cu legume asortate. Tare-mi plac și sinceră să fiu am deschis deja câte un borcan din fiecare.

Contrar diverselor păreri auzite ici-colo cum că e tare complicat să pui murături, eu spun că nu este așa de greu. Trebuie totuși să urmăm niște principii să le spunem… naturale.

  1. lucrăm igienic ( spălăm bine legumele și sterilizăm borcanele înainte de a le umple )
  2. folosim capace potrivite având grijă ca filetul să nu fie defect și să închidă ermetic
  3. folosim conservanți naturali precum ardeiul iute, hreanul, usturoiul, frunzele de vișin, boabele de muștar, cimbrul uscat, etc.
  4. folosim doar sare dură, gemă, neapărat neiodată ( sarea este și ea un conservant în starea ei naturală )
  5. păstrăm borcanele la loc întunecos și răcoros pentru că acolo va începe procesul natural de fermentație acido-lactic

INGREDIENTE:

3 kg castraveți murați

4 litri apă

300 ml oțet 9%

200 g sare dură neiodată

ienibahar, coriandru, boabe de muștar, boabe de piper, chilli, foi de dafin

crenguțe de cimbru și mărar uscate

frunze de țelină proaspetee

morcovi

hrean

ceapă

căței de usturoi

câteva rondele de ardei iute

SARAMURA

Am pus la fiert apa împreună cu oțetul. Am adăugat condimentele boabe, frunzele de dafin și sarea. Când au dat în clocot am lăsat saramura să se răcească până când am terminat de pregătit borcanele cu castraveți.

saramura

Am spălat bine borcanele, apoi le-am pus în cuptorul încins pentru a le steriliza. Le-am lăsat atât timp cât apa s-a evaporat pentru că altfel exista riscul să se crape. Le-am scos cu ajutorul mânușilor de bucătărie și le-am așezat pe masa de lucru.
În fiecare borcan am așezat crenguțe de cimbru și mărar, frunze de țelină, usturoi și hrean, apoi am început să așez castraveții pe verticală. Am pus de două feluri: borcane cu castraveții tăiați în 4 și borcane cu castraveți întregi. Am strecurat câteva rondele de ceapă, bețe de morcovi și hrean printre ei, apoi am umplut borcanele cu saramură.
Am înfiletat capacele ( sterilizate și ele ), apoi am așezat borcanele pe tăvi din plastic pentru a nu păta în momentul în care începe procesul de fermentație. Peste vreo 2 zile le-am așezat frumos pe raftul la cămară.

hrean pentru muraturi

cimbru si marar

borcane pentru murături

castraveti pentru la iarna

castraveti murati
Sunt nemaipomeniți. Sunt plini de vitamine pentru că nu sunt supuși proceselor termice ( dust ) și foarte sănătoși mai ales pentru sistemul digesti deoarece prin fermentație devin plini de probiotice naturale.
Vă doresc spor la treabă!