Conserve și murături

Gogoșari murați – fără conservanți

Ador gogoșarii murați. Când eram mică îmi plăcea să-i tai ”soldăței” și să-i așez, unul câte unul, peste piure de cartofi. Așa, câte-un soldățel pe îmbucătură.

Dacă am încheiat operațiunea ”castraveți murați”, am facut și un mic inventar printre borcanele de anul trecut. Ultimul borcan, cu ultimii și cei mai buni gogoșari întregi murați, a fost devorat. Asta așa… ca să nu rămână singur. S-ar fi plictisit. 😀

Când cumpăr gogoșari, îmi place să-i aleg pe cei mai frumoși, pe cei fără defect. Să fie proaspeți și cărnoși. Îi murez întregi, așa-mi plac cel mai mult. Semințele și cotorul acestora le dau un gust cu totul aparte.

INGREDIENTE:

3 kg gogoșari

1 ardei iute pentru fiecare borcan

1 litru oțet 9%

2 litri apă

2 linguri miere

500 g zahăr

70 g sare grunjoasă neiodată

3 foi de dafin

2-3 tije de hrean pentru fiecare borcan

semințe de muștar, ienibahar, coriandru, piper

Într-o oală am pus la fiert apa și oțetul. Când a dat în clocot am redus focul, am adăugat condimentele pentru murături, sarea, zahărul și mierea. Am amestecat până când zahărul s-a dizolvat, apoi am dat oala de-o parte.
Am pregătit borcane de 720 ml pe care le-am spălat foarte bine și le-am sterilizat în cuptorul fierbinte împreună cu capacele.
Am spălat gogoșarii sub jet de apă rece. Pentru că i-am cules după ploaie și erau ușor murdari cu pământu i-am curățat cu o perie de dinți ( am ales această perie pentru că pătrunde foarte ușor în cutele gogoșarului ) pentru a fi sigură că nu rămân impurități sub marginile cotorului.

otet

 

gogosar spalat

Pentru a economisi spațiu în borcane am tăiat codița gogoșarilor și i-am crestat în 4 verificând astfel dacă sunt curați și nu sunt stricați. Dacă sunt stricați în interior și îi puneți astfel la murat nu doar că nu-i veți putea consuma, dar veți pierde întreg conținutul din borcan pentru că acesta se va altera.
Am opărit gogoșarii crestați într-o oală cu apă clocotită, apoi i-am scos într-un vas încăpător pentru a se răci ușor.

gogosari in otet

Am așezat gogoșarii în borcane împreună cu ardeiul iute și tijele de hrean ( mie mi-au intrat câte 3 gogoșari într-un borcan; nu am avut borcane mai mari dar dacă voi aveți, folosiți-le cu încredere ☺ ) Am adăugat saramura fierbinte în borcane cât să acopere gogoșarii. Așezați borcanele sub o lamă de cuțit pentru a nu crăpa borcanele.
Am înfiletat bine capacul și am ”înfofolit” borcanele sub pături. Următoarea zi le-am depozitat în cămară la loc întunecos.
Se pot consuma după aproximativ două, trei săptămâni. Sunt nemaipomeniți!

gogosari murati

retetea simpla

P.S. Dacă ți-a plăcut rețeta mea, dă-o mai departe!
Mulțumesc!

PONT:
1. Recomand să aveți pregătiți mai mulți gogoșari pentru a compensa eventualele pierderi din momentul în care-i crestați și îi verificați.
2. Puteți folosi bețișoare din plastic de la înghețata pe băț pentru a împiedica gogoșarii să se ridice la gura borcanului.