Conopidă cu maioneză și usturoi
Sinceră să fiu nu-mi aduc aminte când am mâncat ultima dată, iar de făcut, nici pe-atâta. ☺ Știu doar că mi-a fost dor, fooooaaaaarte dor de gustul acestei salate.
E o salată care se pregătește foarte ușor și al cărui gust cu siguranță îl cunoașteți mulți dintre voi. Se poate pregăti simplă sau cu usturoi, însă mie-mi place în varianta cu usturoi ușor rumenit.
De când eram mică îmi amintesc că această salată era omniprezentă pe mesele îmbelșugate pregătite de sărbători. Pe la mătuși, bunici, prieteni de familie, peste tot puteam încerca câte-o variantă.
De această dată v-o prezint pe-a mea.
INGREDIENTE PENTRU SALATĂ
1 conopidă mică
2 căței de usturoi
1 linguriță unt
mărar verde
sare/piper
INGREDIENTE PENTRU MAIONEZĂ
1 gălbenuș de ou
1 linguriță muștar clasic
100 ml ulei de floarea soarelui
1 linguri brânză cremoasă sau smântână
Într-o oală cu apă clocotită și sare am fiert buchețelele de conopidă curățate ( dacă e cazul ) și spălate. După ce conopida a fiert, am scos-o într-o strecurătoare și am lăsat-o să se scurgă puțin. Cât încă a fost caldă am pasat-o ( dacă e rece, se pasează mai greu ).
După ce s-a răcit complet am stors-o în mână pentru a elimina surplusul de apă, apoi m-am ocupat de maioneză.
Am pregătit maioneza dintr-un gălbenuș de ou, muștar și ulei, la care am adăugat și o lingură cu brânză cremoasă. Îmi place mai mult așa deoarece brânza face maioneza mai plăcută, mai ”ușor de înghițit” și salata mai cremoasă. ☺
Într-o tigaie antiaderentă în care am topit puțin unt, am rumenit usturoiul pisat. L-am adăugat peste conopidă, am potrivit gustul cu sare și piper, apoi am omogenizat. La final am încorporat maioneza și mărarul verde tocat mărunt.
Am servit-o la micul dejun cu pâine proaspăto de casă, salată verde și roșii. Merge de minune și cu măsline.
Poftă bună!