salata de icre de crap, retete de icre
Aperitive

Salata de icre – rețeta clasică

Salata de icre e una din preferatele mele. Nu există sărbători sau evenimente pentru care să nu o pregătesc. Chiar dacă de cele mai multe ori cumpăr icrele nepreparate din comerț, pentru că greu găsesc icre proaspete direct de la sursă, îmi place să le prepar acasă. Așa că am să vă arăt cum le prepar eu.

INGREDIENTE:

200 g icre de crap

100 g icre de hering

zeama de la o lămâie

o ceapă mică albă

50 ml apă minerală carbogazoasă

400 ml ulei de floarea soarelui ( eu am folosit de rapiță aici )

Pentru mine, cea mai bună salată de icre cu ceapă conține multe icre și mai ales multe icre întregi. Îmi place să le simt, să le sparg cu dinții, nu să mănânc o pastă de icre. Nu pot să mănânc salată de icre din 100 g icre și 4-500 ml ulei, cum am mai văzut și euzit pe ici colo. Pentru mine aia e salată de ulei cu icre. ☺

Așadar, lucrurile sunt foarte simple, însă necesită ceva timp. În primul rând am spălat icrele de crap pentru că acestea sunt foarte sărate. Pe cele de hering le-am lăsat așa. Până nu de mult, le puneam în apă rece și le lăsam la stors într-un tifon înpăturit în 3-4. Mă chinuiam maxim așa. Apoi, într-o zi, Florin a venit cu o idee genială! ❤ Săculeții pentru rufe. Dada, acei săculeți în care puneți șosetele la spălat în mașină sau alte lucruri mici. ☺

Așa că, am luat un astfel de săculet, NOU, evident, am pus icrele în el și l-am așezat într-un strecurător, iar strecurătorul într-un bol cu apă rece. Am schimbat apa de două ori și de fiecare dată am avut grijă ca icrele să fie bine scufundate bine în apă.

Când am considerat că s-au desărat le-am scos cu o spatulă de silicon pe un prosop de hărtie ca să absoarbă apa în exces.

Le-am mutat în bolul mixerului, tot cu ajutorul spatulei de silicon care mă ajută să iau toate icrele de pe prosopul de hârtie și le-am mixat până ce au început să se albească.

Apoi am început să adaug alternat ulei și zeamă de lămâie. La început câte puțin din fiecare și pe măsură ce icrele cresc în volum, am adăugat ulei mai mult mixând la viteză maximă.

Spre final, am tocat mărunt ceapa și am adăugat-o în bol. Am mixat din nou pentru ca aroma să se activeze uniform.

Am mai adăugat ulei și zeamă de lămâie și după ce s-au încorporat, am adăugat icrele de hering și apa minearală. De aici înainte am mixat maxim 20 de micunde secunde pentru a evita ca icrele să se spargă.

Salata a ieși fenomenală, icrele au căpătat textura perfectă, țepene, așa cum trebuie să fie. Dacă e pregătită corect, în vas curat și se mixează la viteză maximă, icrele nu se vor tăia deloc.

Tot cu spatula de silicon le-am scos într-un costron de sticlă și le-am acoperit cu un capac de silicon ca să nu se usuce la suprafață și ca să nu miroase tot frigiderul a ceapa. ☺

Poftă bună!