reteta de miel umplut, drob de miel, miel de paste
Preparate cu carne

Miel umplut cu drob – rețeta adaptată

Tradițiile românești sunt unice și nenumărate. Sărbătorile Pascale ne dau tuturor o emoție aparte; decorăm casa cu mâțișori sfințiți, vopsim ouă roșii, pregătim pasca și toate bunătățile specifice, mergem la Slujba de Înviere iar în final ne adunăm cu toții la masă. Ciocnim ouă roșii, ne bucurăm de mâncarea sfințită la biserică și mergem înainte în viață sperând la zile măcar la fel de bune.

INGREDIENTE:

1/2 miel

2 kg inimi și pipote de pui

2 kg ficat de pui

500 g pulpe de pui dezosate

4 legături de ceapă verde

4 legături de usturoi verde

2 legături de pătrunjel

6 ouă fierte

6 ouă crude

prapur sau untură de porc

vin roșu opțional

sare/piper după gust

După cum ați observat deja, eu am umplut mielul cu organe de pui. E prima oară când nu folosesc organele mielului pentru drob, dar cu siguranță nu va fi ultima. Motivele au fost mai multe. Primul e că n-am avut/n-am găsit. ☺ Apoi mi-am zis că e mai bine așa, oricum carnea de miel se digeră greu, nu-i cea mai indicată nici pentru copii sau pentru persoanele cu probleme digestive, mai avem și multe alte preparate grase și grele pe masa de Paște, așa că o să folosesc organe de pui. Și bine am făcut! Mielul umplut a ieșit super gustos, umplutura ușor umedă, iar aromele de primăvară s-au simțit perfect.

În primul rând am curățat organele și împreună cu pulpele de pui le-am pus la fiert în oala sub presiune 30 de minute.

Între timp am fiert ouăle în apă cu sare timp de 8 minute. După ce pulpele și organele s-au fiert și s-au răcit puțin în apa în care au fiert, le-am tăiat cubulețe.

Am spălat verdețurile și le-am tăiat la rândul lor. Cozile de usturoi și de ceapă le-am tăiat cam la 1cm ca să se vadă frumos în secțiune iar pătrunjelul l-am tăiat ușor grosier, nu ca și la ciorbe.

Am pus organele, pulpele și verdeturile într-un bol încăpător. Am bătut bine ouăle împreună cu condimentele și le-am răsturnat în bol omogenizând totul cu o spatulă de silicon. Îmi place mult să folosesc spatulele de silicon pentru că mă ajută să încorporez bine orice și să curăț perfect vasul în care lucrez. Nu risipesc nimic cu ajutorul lor. La final am adăugat ouăle fierte și tăiate în cuburi mai mari și cu mișcări ușoare pentru a nu sparge prea mult gălbenușurile, le-am încorporat și pe acestea.

Acum că umplutura e pregătită, m-am ocupat de jumătatea de miel. Pentru cei care nu știu, mielul nu se poate umpre doar așa, trebuie să lărgim ”buzunarul” în care urmează a fi pusă umplutura. Adică acea membrană de pe coaste trebuie ajutată să se desprindă cât mai mult posibil, cu grijă ca să nu o rupem, pentru a putea umple mielul la capacitate maximă. ☺ E simplu, cu mâinile, mai exact cu ajutorul degetelor, o rupem câte un pic ca să se desprindă de pe coaste. Eu prefer să folosesc mănuși, alții spun că nu pot lucra cu ele pentru că nu mai simt la fel pe ce pun mâna. ☺ Voi faceți cum vă e mai comod.

După ce ”buzunarul” a fost pregătit am condimentat carnea cu sare și piper, apoi am umplut mielul cu drobul pregătit. La final, a venit partea de croitorie. ☺☺☺ Trebuie să coasem membrana la capăt pentru ca umplutura să nu iasă și să se scurgă în tavă. E de preferat un ac mai mare și un fir mai gros ca să evităm să rupem membrana pe unde coasem. După această operațiune, am întins frumos prapurul peste miel. Acesta va împiedica membrana să crape în timpul coacerii. Dacă nu aveți prapur, folosiți untură de porc cu care să ungeți mielul.

Am gătit mielul la 160°C în cuptor, fără a-l încinge în prealabil. Dacă punem mielul rece în cuptorul încins, membrana se va prăji mai repede și nu va apuca să elibereze suficientă grăsime încât mielul să nu crape. Timpul depinde de cuptor, însă cu siguranță e nevoie de cel puțin 2h pentru ca acesta să fie gătit. Nu uitați să puneți în jur de 200 ml de apă în tavă. Grăsimea se va scurge și veți putea stropi mielul din când în când, ca să nu crape și ca să se rumenească frumos. Mai mult pentru culoare, eu am pus și 200 ml de vin roșu.

Se servește cu hrean proaspăt sau cu dulceață de ardei iute și pâine dulce pentru Paște.

Sărbători luminate tuturor!