paine cu dulceata de piersici
Conserve și murături

Dulceață de piersici de vie – fără conservanți

Cred că a venit toamna…  Deși nu pare, pentru că afară sunt încă peste 25°C, partea bună a acestui anotimp a început să iasă la iveală.  Spun ”partea bună” pentru că nu agreez deloc vremea ploioasă și temperaturile specifice acestui anotimp, însă ador fructele și legumele cu care ne servește în fiecare an. ❤

Când vine vorba de dulcețuri, prima în lista mea de preferințe este cea de căpșuni, apoi cea de trandafiri și nu în ultimul rând cea de piersici. Defapt, aceasta e singura formă sub care eu consum piersicile; nu de alta, dar nu mă împac prea bine cu textura pufoasă a cojii. De mică am fost așa, puteai să-mi faci orice eu vroiam doar ”dulcică” de piersici.

Azi mi-am parfumat bucătăria. Ore întregi am avut impresia că mă aflu într-o livadă cu piersici roditori, plini cu fructe răsfățate de soare. Am pregătit dulceață de piersici sălbatice, și dacă nu ar fi fost atât de cald în casă, mai că aș fi închis ferestrele ca să păstrez mirosul dulceții doar pentru mine.

INGREDIENTE:

3 kg piersici

1 kg zahăr

500 ml apă

2 lămâi

coaja de la o lămâie

PREGĂTIREA SIROPULUI

Într-o cratiță mare ( 5 litri ), am pus la fiert zahărul apa și coaja de lămâie. Am amestecat din când în când cu o spatulă de silicon până ce am obținut un sirop dens.

sirop dulceata

PREGĂTIREA FRUCTELOR

Am spălat și am curățat piersicile. Nu am insistat să îndepărtez total coaja deoarece e plină de vitamine și gust; am îndepărtat doar partea cu pete negre a acesteia. Ba mai mult, cojile se înmoaie foarte bine în dulceață și nici nu se simt.
Le-am tăiat în bucăți mai mici și le-am stropit cu puțină apă în care am pus zeama de la o lămâie pentru a nu se oxida.

piersici pentru dulceata

În siropul de zahăr am adăugat piersicile, zeama și coaja de la cealaltă lămâie, apoi am amestecat din când în când. Am fiert dulceața aproximativ 2 ore, făcând testul pe farfurie la fiecare 15 minute după prima oră de fierbere, până când am obținut consistența dorită.
Am așezat dulceața fierbinte în borcane curate și sterilizate, apoi am întors borcanele pe capac. Le-am acoperit cu prosoape de bucătărie și le-am lăsat să se răcească lent.
Este o dulceață foarte parfumată dar în același timp, dacă nu se exagerează cu cantitatea de zahăr folosită, foarte plăcută.

dulceata de caise

dulceata fierbinte

dulceata de piersici in borcan

piersici de toamna
Spor la treabă!

Dacă îți plac rețetele mele, te aștept și pe Rita Ilieș pagina de Facebook și în grupul dedicat rețetelor la airfryer . ❤