limba cu rosii si masline
Preparate cu carne

Limbă de porc cu bulion și măsline

Ca și garnitură puteți încerca un piure pufos de cartofi sau cartofi aurii, orez lipicios sau chiar cuș-cuș. Mie-mi place să-l savurez ca atare, doar cu pâine proaspătă de casă.

În general îmi place carnea macră, de aceea apreciez în mod deosebit rețetele care au la bază limbă de porc sau vită. E o carne fragedă, fibroasă dar care se topește în gură.

Fierb mereu limba în oala sub presiune și încerc să n-o condimentez prea mult. Stock-ul rămas îl răcesc bine de tot și-l pun în sticlă, la congelator. E cel mai bun când fac supe sau sosuri.

INGREDIENTE

3 limbi de porc

2 foi de dafin

5-6 boabe de piper

1 ceapă

10 cm dintr-o rădăcină praz

1 morcov

50 g unt

1 consevă roșii cuburi

500 g bulion

1 lingurița amidon de porumb

100 măsline negre felii

1 lingură zahăr brun

sare/piper

Când cumpărați limbă, fie ea de vită sau porc, aceasta va fi destul de murdară așa că vă recomand că o spălați bine în apă rece pentru a îndepărta de pe ea sângele. Puteți chiar s-o lăsați 10 minute să stea în apă foarte rece. La fel fac și eu.
După ce am spălat-o bine, am pus-o la fiert în oala sub presiune împreună cu o foaie de dafin, sare și boabele de piper.
După ce s-a fiert, am curățat-o de ”pieliță” și am tăiat-o felii nu foarte groase.

limba felii

Am tăiat ceapa și prazul julien iar morcovul l-am mărunțit neglijent. Le-am tras la tigaie în puțin unt, apoi am adăugat și feliile de carne. Am acoperit tigaia cu un capac și am lăsat-o pe foc mic aproximativ 2-3 minute.

legume cu unt

limba cu legume

După ce am înăbușit puțin carnea, am adăugat o foaie de dafin, sare, piper și roșiile cuburi. Am pus din nou capacul iar după 5 minute am adăugat și bulionul împreună cu măslinele. La final am presărat amidonul și o linguriță de zahăr brun pentru a diminua aciditatea roșiilor. Am lăsat să clocotească 2-3 minute amestecând continuu.

limba cu rosii

limba cu masline si bulion

limba cu bulion si masline
Abia am așteptat să încing un colțișor moale de pâine. Tare-mi place sosul acesta aromat.
Poftă bună!