Ciabatta ( pâine italiană cu măsline )
Ciabatta este o pâine italiană preparată din făină albă de grâu și drojdie, având o formă alungită și mai mult plată decât înaltă. Se prepară ușor, doar așteptarea e grea pentru că necesită mult timp ca să crească frumos.
După cum probabil mulți dintre voi știți deja, Ciabatta este o pâine italiană preparată din făină albă de grâu și drojdie, având o formă alungită și mai mult plată decât înaltă. Nimic nou până aici, însă secretul acesteia stă în partea de dospire. Aluatul trebuie să fie plin de bule care după coacere se transformă în niște goluri de aer care dau pâinii un aspect aparte.
Ciabatta poate fi simplă, cu măsline ori cu roșii uscate. Dacă îi adăugăm și puțin lapte vom obține o ciabatta latte delicioasă care merge de minune cu puțină ricotta și dulceață parfumată de portocale roșii.
INGREDIENTE PENTRU MAIA:
250 g făină *tip 650
150 ml apă caldă
15 g drojdie proaspătă
INGREDIENTE PENTRU ALUAT
500 g făină *tip 000
300 ml apă caldă
10 g drojdie proaspătă
200 g măsline negre feliate
100 ml ulei de măsline călduț
sare
PREGĂTIREA MAIELEI
Maiaua este partea cea mai importantă a rețetei. E o maia cu drojdie proaspătă, simplă, pe care am lăsat-o să dospească aproximativ 14 ore. Am omogenizat făina, apa și drojdia și asta a fost tot.
Am acoperit maiaua și am lăsat-o să crească în căldură, ferită de curent și aer răcoros.
Eu am pregătit-o după-amiază și am lăsat-o să crească până a doua zi.
PREGĂTIREA ALUATULUI
În cei 300 ml de apă caldă ( nu fierbinte ) am dizolvat cele 10 g de drojdie și am turnat-o peste maia. Am adăugat și 250 g din făina pregătită, apoi am frământat până când am obținut un aluat lipicioas pe care l-am lăsat să dospească vreo 2-3 ceasuri.
În timpul acesta, aluatul, se va umple de bule.
Când timpul s-a scurs și aluatul a devenit aerat am adăugat uleiul călduț, sarea roz și măslinele. Am frământat încorporând treptat și cele 250 g din făina rămasă până când am obținut un aluat compact. Am acoperit castronul și l-am lăsat să mai dospească o oră.
A crescut foarte frumos, aproape că a dat pe-afară.
Am tapetat masa de lucru cu făină din abundență, apoi am împărțit aluatul și am format două rulouri. Le-am tăvălit bine prin făină și le-am așezat în tava cuptorului, pe hârtie de copt, lăsând cam 10 cm distanță între ele. Cum aluatul este foarte maleabil, cel mai ușor i se poate da forma alungită și plată direct în tavă.
Am lăsat pâinile să mai dospească o oră, timp în care am încins cuptorul la 250°C.
După ce au dospit suficient, le-am copt timp de 40 de minute. Au ieșit două pâini ciabatta perfecte: cu miez umed și aerat și coajă crocantă.
Este una din preferatele mele. Îmi place s-o consum cu unt sărat atunci când e caldă ori să-i surprind cu câte un sandwich delicios pe oamenii frumoși din jurul meu.
Poftă bună!