ciabatta felie
Pâine și aluaturi de casă

Ciabatta ( pâine italiană cu măsline )

Ciabatta este o pâine italiană preparată din făină albă de grâu și drojdie, având o formă alungită și mai mult plată decât înaltă. Se prepară ușor, doar așteptarea e grea pentru că necesită mult timp ca să crească frumos.

După cum probabil mulți dintre voi știți deja, Ciabatta este o pâine italiană preparată din făină albă de grâu și drojdie, având o formă alungită și mai mult plată decât înaltă. Nimic nou până aici, însă secretul acesteia stă în partea de dospire. Aluatul trebuie să fie plin de bule care după coacere se transformă în niște goluri de aer care dau pâinii un aspect aparte.

Ciabatta poate fi simplă, cu măsline ori cu roșii uscate. Dacă îi adăugăm și puțin lapte vom obține o ciabatta latte delicioasă care merge de minune cu puțină ricotta și dulceață parfumată de portocale roșii.

INGREDIENTE PENTRU MAIA:

250 g făină *tip 650

150 ml apă caldă

15 g drojdie proaspătă

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

500 g făină *tip 000

300 ml apă caldă

10 g drojdie proaspătă

200 g măsline negre feliate

100 ml ulei de măsline călduț

sare

PREGĂTIREA MAIELEI

Maiaua este partea cea mai importantă a rețetei. E o maia cu drojdie proaspătă, simplă, pe care am lăsat-o să dospească aproximativ 14 ore. Am omogenizat făina, apa și drojdia și asta a fost tot.
Am acoperit maiaua și am lăsat-o să crească în căldură, ferită de curent și aer răcoros.
Eu am pregătit-o după-amiază și am lăsat-o să crească până a doua zi.

ciabatta

PREGĂTIREA ALUATULUI

În cei 300 ml de apă caldă ( nu fierbinte ) am dizolvat cele 10 g de drojdie și am turnat-o peste maia. Am adăugat și 250 g din făina pregătită, apoi am frământat până când am obținut un aluat lipicioas pe care l-am lăsat să dospească vreo 2-3 ceasuri.
În timpul acesta, aluatul, se va umple de bule.

aluat framantat

Când timpul s-a scurs și aluatul a devenit aerat am adăugat uleiul călduț, sarea roz și măslinele. Am frământat încorporând treptat și cele 250 g din făina rămasă până când am obținut un aluat compact. Am acoperit castronul și l-am lăsat să mai dospească o oră.
A crescut foarte frumos, aproape că a dat pe-afară.

maia cu ulei de masline

maia cu masline

ciabatta de casa

Am tapetat masa de lucru cu făină din abundență, apoi am împărțit aluatul și am format două rulouri. Le-am tăvălit bine prin făină și le-am așezat în tava cuptorului, pe hârtie de copt, lăsând cam 10 cm distanță între ele. Cum aluatul este foarte maleabil, cel mai ușor i se poate da forma alungită și plată direct în tavă.
Am lăsat pâinile să mai dospească o oră, timp în care am încins cuptorul la 250°C.
După ce au dospit suficient, le-am copt timp de 40 de minute. Au ieșit două pâini ciabatta perfecte: cu miez umed și aerat și coajă crocantă.

paine ciabatta

painea ciabatta coapta

paine italiana

sandwich ciabatta
Este una din preferatele mele. Îmi place s-o consum cu unt sărat atunci când e caldă ori să-i surprind cu câte un sandwich delicios pe oamenii frumoși din jurul meu.
Poftă bună!