Gomboți ungurești | Găluște cu prune
Când primești câteva tacâmuri splendide și nu te poți hotărî ce să gătești, în ce poze să le folosești iei câteva prune, faci un aluat simplu și rapid și te apuci de modelat biluțe.
Gomboții mei cu prune, s-au asortat perfect cu minunățiile primite!
Gomboți cu prune ( așa se numesc la mine în Maramu’ ), gomboți ungurești, gomboți ardelenești cu prune, gomboți cu prune bistrițene sau pur și simplu găluște cu prune, sunt un desert specific acestei perioade având o aromă fină de scorțișoară care parcă prevestește venirea următorului anotimp.
Există nenumărate rețete, însă eu prefer rețeta simplă, rețeta de post. Când mă apuc să pregătesc acest desert fac vreo 20 de găluște în plus pe care le pun la congelator. Le porționez ca să decongelez doar atât când mâncăm o dată.
INGREDIENTE PENTRU ALUAT:
500 g cartofi albi
făină câtă ia
INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ:
aproximativ 20 de prune
zahăr brun + vanilie
pudră de scorțișoară
INGREDIENTE PENTRU CRUSTĂ:
250 g pesmet
1 lingură ulei
zahăr
vanilie
PREGĂTIREA UMPLUTURII
Am început cu prunele pentru a câștiga timp și savoare.
Am spălat bine prunele după care le-am crestat și le-am scos sâmburii. Le-am așezat într-un castron iar peste ele am presărat zahăr și pudră de scorțișoară. Am adăugat și puțină vanilie.
Le-am lăsat să stea până când au fiert cartofii și am pregătit aluatul.
PREGĂTIREA ALUATULUI
Am ales cei mai mici cartofi pe care i-am avut ( asta pentru a se fierbe mai repede ). I-am spălat bine și i-am pus la fiert într-o oală cu apă rece. După ce au fiert i-am scos într-un castron cu apă rece, după care am început să-i curăț. Astfel se decojesc foarte ușor, cu mâinile goale.
Am zdrobit fiecare cartof și am început să-i frământ împreună cu făina cernută. Aluatul este numai bun atunci când devine compact și nelipicios.
PREGĂTIREA CRUSTEI
Într-o tigaie am rumenit ușor pesmetul în puțin ulei amestecând continu pentru a nu se arde. Am adăugat apoi zahărul și vanilia.
PREGĂTIREA GĂLUȘTELOR
Într-o oală încăpătoare am pus la fiert apă împreună cu un praf de sare.
Am cernut făină pe spațiul de lucru apoi am întins aluatul la o grosime de aproximativ 8 mm ( mie, de această dată, mi-a ieșit un pic mai gros ). Am tăiat pătrățele iar pe fiecare am așezat câte o prună. Am unit capetele și am format gomboții pe care i-am fiert până când s-au ridicat la suprafața apei ( aproximativ 5 minute ).
Mi-am pregătit un castron cu capac în care am pus, pe rând, gomboții fierți și i-am împesmetat.
Deși pare că s-ar pregăti greoi, rețeta e una foarte simplă mai ales prin faptul că nu necesită prea multă atenție iar toate etapele se pot pregăti în același timp.
Este și un preparat de post, dar și unul care se poate păstra la congelator pentru perioada când nu găsim prune românești.
Poftă bună!