clatite de hrisca
Mic dejun

Galette bretonne | Clătite de hrișcă cu șuncă și cașcaval

Hrișca este un aliment foarte des utilizat in bucătăria franceză. De asemenea, am citit despre ea că ar fi foate consumată și în Rusia sau Polonia, dar și în România, mai ales în zona Bucovinei unde este unul din ingredientele principale în pregătirea sarmalelor.

Aceste bobițe, deși nu sunt cereale ( hrișca este o plantă înrudită cu ștevia și rubarba ), sunt recunoscute ca având capacitatea să ne protejeze organismul și de-a crește imunitatea datorită faptului că sunt pline de vitamine precum cele din grupa B-urilor dar și vitamina E. Sunt de asemenea bogate în fibre dar și carbohidrați, proteine, magneziu, fosfor, seleniu și fier.

Consumul de hrișcă ajută în menținerea nivelului normal de glucoză în sânge, scade colesterolul, previne apariția pietrelor la bilă, poate îmbunătăți capacitatea de memorare și nu în ultimul rând poate preveni instalearea diabetului zaharat.

ALUATUL DE CLĂTITE ( PENTRU 5 PORȚII ):

1 ou

50 g unt topit

50 g făină de hrișcă

50 ml lapte

150 ml apă

sare

UMPLUTURA PENTRU CLĂTITE ( pentru o poție ):

1 ou

4 felii prosciuto crudo

4 felii cașcaval

roșii cherry

sare

ALUATUL DE CLĂTITE

Într-un castron am amestecat oul împreună cu untul topit. Am adăugat laptele și făina de hrișcă, apoi am potrivit gustul cu sare. Am omogenizat totul până când am obținut un aluat ca și cel pentru clătitele obișnuite.

ou si unt

aluat clatite

faina de hrisca

PREGĂTIREA CLĂTITELOR

Într-o tigaie încinsă am pus un polonic din aluatul de clătite. Când clătita a început să se lege am așezat oul peste aceasta. Focul trebuie să fie la minim pentru ca oul să apuce să se gătească iar clătita să nu se ardă.
Peste clătită am pus și feiliile de cașcaval iar când oul s-a copt am împăturit marginile. Pe fiecare colț am așezat felii de șuncă.
Le-am servit calde, cu roșii cherry din grădină.

ou cu cascaval

clatite rulate

rosii cherry
Poftă bună!