retete festive
Dulciuri și prăjituri,  Pâine și aluaturi de casă

Cozonac de casă cu nucă și stafide

Rar îmi e dat să gust o felie de cozonac care să-mi satisfacă gusturile. Nu-mi plac cozonacii seci, uscați, nu mă dau în vânt după cei simpli, care n-au coajă de citrice, vanilie, poate puțin anason sau ceva să le dea o aromă aparte.

Acasă la mama, cozonacii erau mereu parfumați. Mirosea în casă a coptături și nuci prăjite destul de des și mi se făcea o poftă, de nu-mi trebuia să mănânc nimic altceva. Când veneau sărbătorile era o explozie de arome de cozonaci și prăjituri până pe casa scării. Și-acum mi-e tare drag când ne face toate bunătățile din lume! ❤
Rețeta cozonacului de azi, nu-i de la mama mea citire, da-i tot de la o mamă care frământă acest aluat aproape-o oră ca să iasă coptătura aerată și pufoasă ( așa am făcut și eu, cu mici modificări ici-colo ). E de la mama soacră a prietenei mele, care face niște coptături absolut grozave! ❤
Mulțumesc pentru rețetă!

retete cozonaci

INGREDIENTE

 • 1 kg făină pentru cozonaci
 • 4 gălbenușuri de ou
 • 2 albușuri de ou
 • 500 ml lapte cald
 • 50 g drojdie
 • 300 g zahăr
 • vanilie/extract de vanilie
 • 300 ml ulei cald
 • sare
 • coajă de citrice
 • nucă și stafide hidratate în cognac

Pentru început, am pregătit maiaua. Am pus într-un castron drojdia, 3 linguri de făină, o lingură de zahăr și 75 ml lapte cald.

maia

Restul de lapte l-am încălzit împreună cu zahărul și vanilia. Gălbenușurile le-am mixat împreună cu sarea iar albușurile le-am bătut spumă.
Am pus făina într-un castron încăpător iar peste ea am adăugat maiaua, coaja de citrice, gălbenușurile și albușurile bătute. Am început să frământ adăugând treptat și laptele cald.

ce mai buna reteta de cozonac

După ce aluatul a început să se lege, am adăugat treptat uleiul cald și am frământat aproximativ 50 de minute.
Știu, pare complicat, însă eu am scos aluatul pe blatul de lucru și acolo l-am frământat foarte ușor. Îți recomand să faci la fel.
În final am pus aluatul înapoi în castron, l-am acoperit cu folie alimentară și l-am lăsat la dospit cam 40 de minute până ce a vrut să ”dezerteze”.

aluat cozonac

aluat dospit

Din aluatul obținut am pregătit doi cozonaci. Aluatul este așa de plăcut, așa de ușor de lucrat încât nici de sucitor n-am avut nevoie. Am împărțit aluatul în două părți egale, l-am întins foarte simplu cu degetele iar peste el am presărat nucă măcinată, miez de nucă prăjită și stafide hidratate în cognac.
Am rulat fiecare cozonac, i-am pus în tava caldă și i-am mai lăsat să dospească 15-20 de minute.

cozonac cu stafide

cozonac cu nuca

I-am copt în jur de o oră la 180°C. Spre final, în ultimele 15 minute i-am acoperit cu folie din aluminiu pentru a nu se rumeni prea tare. Au ieșit doi cozonaci pufoși și parfumați, pe care abia am așteptat să-i gustăm.

cozonaci de sarbatori

A fost lungă așteptarea pentru că i-am terminat de copt seara, iar de gustat i-am gustat doar următoarea zi, dar unul din cozonaci a dispărut rapid.

retete festive

Poți să îl umpli și cu mac, rahat sau fructe confiate. Este extraordinar de gustos și se păstrează foarte bine.
E o rețetă care merită din plin încercată!

Cu drag,