ciorba de varza
Supe și ciorbe

Ciorbă de varză – rețeta ungurească

E chiar ușurică și bună pe vremea asta caniculară. Mă amuz spunând că-i ciorba pe care acum o mănânci iar peste o oră iar ți-e foame. E hidratantă și vitaminizantă mai ales că am pregătit-o în oala sub presiune.

Ciorba de varză este adesea consumată în foarte multe case. Maghiarii îi spun káposztaleves sau lucskoskáposzta, așa cum îi spun și eu. Se poate pregăti în diverse feluri: cu smântână, borș, afumărură sau chiar din varză murată. Mie îmi cam plac toate variantele, însă de această dată am pregătit-o cu bulion și carne de porc.

Este o ciorbă savuroasă, o rețetă ușoară care poate fi pregătită foarte simplu chiar și de către cei mai puțin experimentați în bucătărie.

INGREDIENTE:

400 g varză dulce

350 g oase de porc cu carne

șoric proaspăt

1 morcov

1 ceapă

ardei gras

1 litru bulion

2 litri apă

sare/piper

mărar proaspăt

Am pus în oala sub presiune carnea și legumele. Am adăugat sarea, apa și bulionul. Am adăugat și câteva bețe proaspete de mărar. Am închis bine oala și am pus-o pe foc pentru 20 de minute.

legume in oala

varza si marar

MODUL DE PREPARARE AL RĂNTAȘULUI

Lexiconul gastronomic ”Larousse” spune că pentru a obține răntașul perfect pentru ciorbe nu trebuie decât să rumenim ușor o parte de făină într-o parte de unt, iar la final să-l dizolvăm în stock răcit. Astfel, nu va face cocoloașe.
La fel am procedat și eu, iar la final am adăugat o lingură de paprika dulce, bună și naturală de la ”tanti mea cu boiaua”.

unt

rantas

boia paprika

Am mutat ciorba fiartă din oala sub presiune într-o oală obișnuită și am adăugat piperul și răntașul amestecând continuu până când a început să dea în clocot.
A clocotit vreo 5 minute după care am presărat peste aceasta mărarul proaspăt tocat.

ciorba in oala

supa de varza

Sper că v-a plăcut rețeta mea de azi. Vă invit s-o pregătiți și voi.

Poftă bună!