Clătite – rețeta de bază
Nu-i rețetă mai ușoară decât cea de clătite. Zău așa! Un castron, câteva ingrediente, le dai o palmă să le amețești și le dai drumu-n tigaie.
Spre surprinderea mea, am întâlnit destul de multe persoane care se plâng că nu le ies clătitele. Ce-i drept nici mie nu-mi ieșeau toate atunci când foloseam o tigaie de o calitate mai proastă și cred că multe persoane au trecut prin asta pe vremea când așa erau toate tigăile. Parcă și azi o aud pe mami: ”prima clătită se prinde mereu”.
În concluzie, pentru clătite e nevoie de-o tigaie antiaderentă. Nu-i musai să fie specială pentru clătite, poate fi una ”universală” dar să fie de calitate. Mai multe ouă în compoziție nu vor face decât să dea gust de omletă clătitelor, iar ulei pentru a prăji fiecare clătită în parte, este crimă… clătitele vor face crustă și vor fi grețoase.
Ah! Încă ceva: eu mereu pregătesc compoziția după ochi, însă de această dată am cântărit ingredientele pentru a-ți da cantități exacte. După ce-ți ies o dată, vei face și tu la fel, te asigur. ☺
INGREDIENTE
250 ml lapte de vacă
250 ml apă minerală
1 ou
50 ml ulei
250 g făină
sare
Am așezat ingredientele lichide într-un castron, inclusiv oul. Am adăugat sarea și am omogenizat totul cu un tel în formă de pară. Treptat am adăugat făina încorporând-o energic pentru a nu se forma cocoloașe. Am obținut un aluat cu o consistență pe care aș putea-o încadra între ”fluid și cremos”.
În tigaia încinsă am așezat câte un polonic din compoziția obținută iar prin mișcări de rotație am dat forma rotundă clătitei. Am rumenit-o pe ambele părți la foc mediu. Pentru a scoate clătitele coapte din tigaia de teflon, fără a o zgâria, am folosit o spatulă din silicon, fabricată dintr-un material rezistent la temperaturi înalte.
Mie mi-au ieșit cam 15 clătite într-o tigaie cu diametrul de 24 cm. Clătite fine și subțiri, de-ți vine să le mănânci goale, fără nicio umplutură.
E chiar simplu să faci clătite și sunt atât de bune!!! Merită să înerci!
Spor și poftă! ❤