cozonac cu nuca
Dulciuri și prăjituri

Cozonac pufos cu rahat și nucă

Când vine vorba de cozonaci, preferatul meu e cel cu nucă, așa că nu m-am putut abține să nu adaug câteva nuci ușor prăjite în cozonacul pregătit azi. Parcă aduce a Panettone.

Când am poftă de un cozonac mai deosebit, pregătesc rapid unul cu ciocolată și alune de pădure. Pe cel cu rahat îl pregătesc mai rar, însă când intru în spiritul Sărbătorilor, e primul pe lista cu prăjituri și cozonaci.

INGREDIENTE

650 g făină tip 450

sare

coaja rasă de la o lămâie și o portocală

1 plic drojdie uscată

250 g lapte cald

90 g zahăr brun

2 buc ou la temperatura camerei

120 g miez de nucă

350 g rahat

140 ml ulei cald

1 gălbenuș de ou și 3 linguri de lapte pentru uns cozonacul

Primul pas a fost să activez drojdia.
Am pus jumătate din cantitatea de lapte cald într-un castron împreună cu 2-3 linguri cu făină, o lingură cu zahăr și drojdia uscată. Le-am amestecat, am acoperit castronul și am lăsat drojdia să se activeze aproximativ 15 minute.

drojdie uscata

drojdie crescuta

Într-un bol mare am cernut făina împreună cu sarea, apoi am adăugat coaja rasă de citrice. Am făcut o adâncitură în care am adăugat drojdia activată, apoi ouăle bătute. Am frământat ușor, apoi am adăugat laptele în care am topit în prealabil zahărul. Am omogenizat puțin ingredientele după care am scos aluatul pe masa de lucru și am continuat să frământ vreo 5 minute. Am adăugat uleiul cald și am continuat să frământ până când acesta s-a încorporat complet.
Am așezat aluatul înapoi în bol și l-am lăsat să dospească 50 de minute până ce și-a triplat volumul.

oua

aluat de cozonac

aluat de cozonac dospit

Am împărțit aluatul dospit în 3 părți egale. De regulă umplu și rulez 3 părți de aluat pe care le împletesc. De această dată, însă, pentru că am cumpărat două tăvițe de unică folosință pe care am vrut neapărat să le testez, am împletit doar două părți, iar a treia a devenit un cozonăcel care a fost devorat în proporție de 80% la puțin timp după ce l-am scos din cuptor.
Așadar, am întins fiecare parte din aluat pe masa de lucru. Nu am folosit făină pentru întins, ci ulei. Am presărat peste acesta rahat tăiat cubulețe și miez de nucă ușor prăjit, apoi am rulat cât mai strâns. Am așezat cozonacii în tăvi, i-am uns cu gălbenuș de ou și lapte și i-am lăsat să dospească până ce și-au dublat volumul.

cozonac cu rahat

cozonac crescut

I-am copt pe rând, timp de 45 min la 170°C în cuptorul preîncălzit. După ce s-au copt i-am scos pe un grătar ca să se răcească.
Este un cozonac care nu crapă și chiar ușor de pregătit. Este și foarte gustos pentru că nu este sec deloc. După ce e pregătit o dată, devine obișnuință.

cozonac in cuptor

cozonac de craciun

Spor la frământat!