Cozonac pufos cu rahat și nucă
Când vine vorba de cozonaci, preferatul meu e cel cu nucă, așa că nu m-am putut abține să nu adaug câteva nuci ușor prăjite în cozonacul pregătit azi. Parcă aduce a Panettone.
Când am poftă de un cozonac mai deosebit, pregătesc rapid unul cu ciocolată și alune de pădure. Pe cel cu rahat îl pregătesc mai rar, însă când intru în spiritul Sărbătorilor, e primul pe lista cu prăjituri și cozonaci.
INGREDIENTE
650 g făină tip 450
sare
coaja rasă de la o lămâie și o portocală
1 plic drojdie uscată
250 g lapte cald
90 g zahăr brun
2 buc ou la temperatura camerei
120 g miez de nucă
350 g rahat
140 ml ulei cald
1 gălbenuș de ou și 3 linguri de lapte pentru uns cozonacul
Primul pas a fost să activez drojdia.
Am pus jumătate din cantitatea de lapte cald într-un castron împreună cu 2-3 linguri cu făină, o lingură cu zahăr și drojdia uscată. Le-am amestecat, am acoperit castronul și am lăsat drojdia să se activeze aproximativ 15 minute.
Într-un bol mare am cernut făina împreună cu sarea, apoi am adăugat coaja rasă de citrice. Am făcut o adâncitură în care am adăugat drojdia activată, apoi ouăle bătute. Am frământat ușor, apoi am adăugat laptele în care am topit în prealabil zahărul. Am omogenizat puțin ingredientele după care am scos aluatul pe masa de lucru și am continuat să frământ vreo 5 minute. Am adăugat uleiul cald și am continuat să frământ până când acesta s-a încorporat complet.
Am așezat aluatul înapoi în bol și l-am lăsat să dospească 50 de minute până ce și-a triplat volumul.
Am împărțit aluatul dospit în 3 părți egale. De regulă umplu și rulez 3 părți de aluat pe care le împletesc. De această dată, însă, pentru că am cumpărat două tăvițe de unică folosință pe care am vrut neapărat să le testez, am împletit doar două părți, iar a treia a devenit un cozonăcel care a fost devorat în proporție de 80% la puțin timp după ce l-am scos din cuptor.
Așadar, am întins fiecare parte din aluat pe masa de lucru. Nu am folosit făină pentru întins, ci ulei. Am presărat peste acesta rahat tăiat cubulețe și miez de nucă ușor prăjit, apoi am rulat cât mai strâns. Am așezat cozonacii în tăvi, i-am uns cu gălbenuș de ou și lapte și i-am lăsat să dospească până ce și-au dublat volumul.
I-am copt pe rând, timp de 45 min la 170°C în cuptorul preîncălzit. După ce s-au copt i-am scos pe un grătar ca să se răcească.
Este un cozonac care nu crapă și chiar ușor de pregătit. Este și foarte gustos pentru că nu este sec deloc. După ce e pregătit o dată, devine obișnuință.
Spor la frământat!