Prăjitură cu blat umed și budincă fină de brânză
Deși fac prăjituri sau torturi aproape în fiecare săptămână, Sărbătorile mă prind mereu în pană de idei. An de an aceleași prăjituri au locul asigurat pe masă, tocmai de aceea, de data asta, m-am hotărât să improvizez.
Cozonacii, prăjiturile și fursecurile ori cornulețele fragede cu magiun, toate trec precum pâinea caldă de Sărbători. În fiecare an pregătesc câteva sortimente, însă de această dată m-am hotărât să uit de rețetele binecunoscute.
Vreau ceva nou, nu sofisticat, nu complicat, vreau ceva carea să-mi lase timp și pentru mine.
INGREDIENTE PENTRU BLAT
200 g făină tip 000
½ plic praf de copt
250 g zahăr
2 linguri cacaoă olandeză
1 ou
½ cană iaurt
½ cană ulei
½cană cafea
50 g stafide
INGREDIENTE PENTRU BUDINCĂ
4 ouă
4 linguri zahăr
4 linguri lapte praf
100 g ciocolată albă
500 g brânză cremoasă de vaci Pilos
2 linguri zahăr pudră
100 g fulgi de ciocolată neagră
1 linguriță agar agar
Din punctul meu de vedere e rețeta cea mai ușoară de blat și cea mai bună ca și conistență și gust. E un blat umed, dar în același timp pufos, aproape că l-aș putea numi ciocolătos. Iată că mă pricep și la rime. ☺
Nu am nevoie de mixer pentru a pregăti acest blat. Cel mult un tel sau o spatulă de silicon cu care am amestecat prima dată toate ingredientele uscate, apoi cele umede.
Am turnat maglavaisul într-o <tavă tapetată cu hârtie de copt, am presărat deasupra stafidele și l-am copt aproximativ 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 160°C.
ATENȚIE! Blatul fiind unul umed, se rupe ușor dacă nu este manevrat cu atenție, așa că cel mai simplu mod de-al scoate din tavă e să-l răsturnați direct pe planșeta pe care veți lucra cu ei în continuare.
Am omogenizat ouăle, zahărul și laptele praf într-o cratiță pe care apoi am pus-o pe aburi. Am amestecat continuu până când crema s-a îngroșat și am dat cratița la o parte. Am încorporat ciocolata albă, după care am lăsat compoziția să se răcească.
Într-un castron din sticlă am mixat cu ajutorul mixerului brânza împreună cu zahărul pudră, apoi am încorporat crema fiartă pe bain marie iar la final gelatina și fulgii de ciocolată. Am răcit bine budinca pentru a prinde consistență.Am așezat budinca obținută peste blatul umed, iar deasupra am presărat restul fulgilor de ciocolată neagră.
Este chiar delicioasă! Nu e seacă, nu-i nici prea cremoasă. E perfectă!
Poftă bună!