prajitura cu branza
Dulciuri și prăjituri

Prăjitură cu blat umed și budincă fină de brânză

Deși fac prăjituri sau torturi aproape în fiecare săptămână, Sărbătorile mă prind mereu în pană de idei. An de an aceleași prăjituri au locul asigurat pe masă, tocmai de aceea, de data asta, m-am hotărât să improvizez.

Cozonacii, prăjiturile și fursecurile ori cornulețele fragede cu magiun, toate trec precum pâinea caldă de Sărbători. În fiecare an pregătesc câteva sortimente, însă de această dată m-am hotărât să uit de rețetele binecunoscute.

Vreau ceva nou, nu sofisticat, nu complicat, vreau ceva carea să-mi lase timp și pentru mine.

INGREDIENTE PENTRU BLAT

200 g făină tip 000

½ plic praf de copt

250 g zahăr

2 linguri cacaoă olandeză

1 ou

½ cană iaurt

½ cană ulei

½cană cafea

50 g stafide

INGREDIENTE PENTRU BUDINCĂ

4 ouă

4 linguri zahăr

4 linguri lapte praf

100 g ciocolată albă

500 g brânză cremoasă de vaci Pilos

2 linguri zahăr pudră

100 g fulgi de ciocolată neagră

1 linguriță agar agar

Din punctul meu de vedere e rețeta cea mai ușoară de blat și cea mai bună ca și conistență și gust. E un blat umed, dar în același timp pufos, aproape că l-aș putea numi ciocolătos. Iată că mă pricep și la rime.
Nu am nevoie de mixer pentru a pregăti acest blat. Am folosit doar un tel cu care am amestecat prima dată toate ingredientele uscate, apoi cele umede.
Am turnat maglavaisul într-o <tavă tapetată cu hârtie de copt, am presărat deasupra stafidele și l-am copt aproximativ 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 160°C.
ATENȚIE! Blatul fiind unul umed, se rupe ușor dacă nu este manevrat cu atenție, așa că cel mai simplu mod de-al scoate din tavă e să-l răsturnați direct pe planșeta pe care veți lucra cu ei în continuare.

aluat cu cacao

blat umed

blat cu stafide

Am omogenizat ouăle, zahărul și laptele praf într-o cratiță pe care apoi am pus-o pe aburi. Am amestecat continuu până când crema s-a îngroșat și am dat cratița la o parte. Am încorporat ciocolata albă, după care am lăsat compoziția să se răcească.
Într-un castron din sticlă am mixat cu ajutorul mixerului brânza împreună cu zahărul pudră, apoi am încorporat crema fiartă pe bain marie iar la final gelatina și fulgii de ciocolată. Am răcit bine budinca pentru a prinde consistență.Am așezat budinca obținută peste blatul umed, iar deasupra am presărat restul fulgilor de ciocolată neagră.

crema fiarta

crema de branza

budinca de branza

fulgi de ciocolata

prajitura cu vanilie

Este chiar delicioasă! Nu e seacă, nu-i nici prea cremoasă. E perfectă!
Poftă bună!