Ciorbă de fasole cu ciolan afumat
La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România! Domnul să ne dea înțelepciune tuturor!
În fiecare an de 1 Decembrie, românii pregătesc iahnie ori ciorbă de fasole. Fasolea e omniprezentă de Ziua Națională, iar afumătura, fie ea un ciolan generos sau o halcă de coaste afumate, reprezintă gustul de neuitat al mult așteptatei zile libere.
Eu v-am adus azi o ”zamă de păsulă cu afumătură” ca la Maramureș.
INGREDIENTE
300 g fasole boabe
500 g ciolan afumat
2 morcovi
4-5 felii rădăcină de țelină
1 ceapă galbenă
300 g smântână grasă
2-3 linguri făină albă
2 foi de dafin
2 linguri oțet
sare/piper/boia dulce
frunze tocate de țelină și de pătrunjel
Pentru că-mi place eficiența, am fiert ciolanul și fasolea împreună cu foile de dafin, în oala sub presiune. În 20 de minute au fost aproape fierte. Mai jos veți înțelege și de ce nu le-am fiert 100%.
Am scurs și am aruncat apa în care le-am fiert. Nu de alta, dar am vrut să pregătesc o ciorbă de fasole puțin mai ușoară.
Într-o oală am călit ceapa împreună cu morcovii și rădăcina de țelină, toate tăiate. Am adăugat și ciolanul pe care l-am tăiat cuburi mai măricele, apoi fasolea. Am adăugat aproximativ 2,5 litri de apă și am lăsat totul să fiarbă alte 20 de minute.
Când carnea și fasolea au fiert complet am adăugat ”îngroșala” cum se spune pe la noi. Adică smântâna în care am omogenizat făina, oțetul, sarea, piperul și boiaua, dar și vreo 2-3 polonice de zeamă. Am lăsat să clocotească iar la final am adăugat verdețurile.
Salata de ceapă roșie și ceapa verde nu au lipsit de la masă.
S-aveți poftă!