poale-n brau
Dulciuri și prăjituri

Poale-n brâu sau brânzoaice – rețeta pas cu pas

Brânzoaicele sau brânzoicile, așa cum li se spun la mine în Maramureș, sunt un preparat foarte gustos și apreciat de toată lumea. Cred că am crescut cu toții cu acest desert, pregătit sub diverse forme, exact după rețetele păstrate de cospodinele din diversele regiuni le României. În Moldova sunt numite ”poale-n brâu”.
Eu am pregătit varianta mea, așa cum o face mami de când mă știu.
Sunt pufoase, aromate și pline cu umplutură de brânză și stafide. Pur și simplu le ador!
Soțul meu se aprovizionează cu câțiva litri de lapte înainte să le pregătesc. Da, da. Câțiva litri. ?

INGREDIENTE PENTRU BRÂNZOICI

1 kg de făină
50 g zahăr
2 plicuri drojdie uscată
150 ml apă caldă
3 gălbenușuri
coajă rasă de portocale
400 ml lapte cald

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA DE BRÂNZĂ

1 kg brânză de vaci
80-100 g zahăr pudră
50-100 g griș ( depinde cât de umedă e brânza )
3 albușuri 
coajă rasă de lămâie
100 g stafide hidratate în rom
1 ou și două linuri cu lapte pentru a unge brânzoicile

PREGĂTIREA ALUATULUI

Într-un castron încăpător, ( în bolul mixerului, în cazul meu ), am cernut făina și am făcut făcut o adâncitură în mijloc unde am adăugat o linguriță de zahăr, drojdia și apa caldă. Am amestecat luând câte puțină făină de pe margine și am lăsatdrojdia să se activeze câteva minute.

În același castron am adăugat și restul ingredientelor, apoi am pornit mixerul de la viteza mică pe care am crescut-o, treptat, până la viteza maximă. Am lăsat mixerul să frământe și între timp n-am ocupat de umplutura de brânză.
După ce aluatul a fost frământat bine, l-am lăsat să dospească, acoperit cu folie alimentară, timp de aproximativ o oră la loc cald.

aluat cu ou
aluat cu drojdie

PREGĂTIREA UMPLUTURII DE BRÂNZĂ ȘI STAFIDE

Această umplutură este foarte ușor de pregătit, chiar și un copil s-ar descurca. ☺️ Am pus toate ingredientele înafară de stafide în bolul mixerului și le-am omogenizat bine-bine. La final, am încorporat stafidele cu ajutorul unei spatule de silicon.

branza si stafide

PREGĂTIREA BRÂNZOICILOR

Ei bine, brânzoicile se pot modela atât rotunde cât și pătrate. Uneori le pregătesc într-un fel, ale ori, în alt fel. ? Dar nu contează atât de mult forma, precum contează gustul minunat al unui dulce făcut acasă din cele mai bune ingrediente. ❤️️

Azi le-am făcut rotunde, iar pentru asta am împărțit aluatul în biluțe de câte 50-60 g fiecare și le-am întins ușor, cam ca și la plăcintă. Am pus din umplutura de brânză cât am crezut de cuviință, am strâns aluatul frumos, la mijloc, și am uns fiecare brânzoaică cu ou bătut cu lapte.

Am copt brânzoicile în coptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 30 de minute.

branzoaice

Sunt absolut minunate! Pufoase, cu umplutură dulce și aromată de brânză și stafide! Simple și gustoase, așa cum sunt mereu cele mai bune preparate!

branzoici

Poftă bună!

Dacă îți plac rețetele mele, te aștept și pe pagina de Facebook și în grupul dedicat rețetelor și sfaturilor pentru căsuța ta frumoasă! ❤️️