DIY – cum să-ți faci acasă background din lemn pentru poze inedite
De când cu moda fotografiilor de stock ( știți voi fotografiile acelea perfecte de pe afișe ori reclame sau chiar cele pe care le folosiți ca fotografie de fundal pe ecranul laptopului sau telefonului ), de când cu moda fotografiilor culinare și nu numai, pe fundal din lemn, aproape că acesta a devenit o obsesie pentru mine și credeți-mă, pentru mulți alții. ☺
Pe unde mergeam, mă uitam după case părăsite cu gard din lemn, scânduri de lemn, bucăți din lemn, orice dar să fie un plan drept și din lemn. Dacă mai era și învechit de mama natură, și mai bine! Întrebam prin stânga și dreapta, sătenii din diverse locuri dacă n-au ceva rebuturi pe care vor să le facă bucăți și să le pună pe foc la iarnă, căutasem și pe internet dacă există vreun ”Remat” al lemnului, ceva, un loc unde se reciclează lemnul, doar că la momentul respectiv nu am găsit.
Trebuie să recunoaștem că orice arată mult mai bine pe o bucată din lemn, mie așa mi se pare. Sau cel puțin să existe lemn în jur. Într-un final am ”sacrificat” blatul din lemn pentru frământat și întins aluat al străbunicii și capacul de pe lada de lemne. Am adus până și capacul din lemn ce acoperea căminul de apă de la ”Căsuța cea din vale”, dar la scurt timp l-am dus înapoi pentru că era foarte greu și pentru că… am găsit soluția!!!
După o scurtă vizită la Dedeman, unde fusesem să cumpărăm un termostat pentru microcentrală, am trecut pe la raionul cu lemn, așa, pur și simplu. Nu știu cum de nu mi-am dat seama mai repede… însă acum, am găsit ceea ce de ani de zile caut: lemn debitat, finisat, ușor de manevrat și de cărat, și mai ales ieftin.
Eu am să vă arăt azi cum l-am personalizat și cam care ar fi ”ingredientele” de care aveți nevoie pentru a vă crea singuri background-ul perfect pentru orice fotografie.
– lambriuri din lemn
– vopsele acrilice ( 50 ml/culoare e mai mult decât suficient )
– apa
– pensule
– șmirghel de duritate medie
După cum spuneam, întâmplător am găsit la Dedeman lambriuri perfecte pentru background-urile mele, iar prețul e extrem de mic.
O dată ajunsă cu ”lemnele” acasă, m-am apucat de ”despachetat”. Am asamblat lambriurile unul câte unul. Sunt 10 bucăți care se asamblează foarte ușor. Eu am folosit doar 9 dintre ele, oricum e vorba de aproape 1 m². Mai mult decât suficient, aș zice.
Ei bine, de-aici a urmat partea cea mai interesantă.
Am ales să folosesc tehnica finisării consumate sau ”distress”, o tehnică de învechire foarte ușoară și care nu necesită prea multe materiale. E nevoie de două culori contrastante, o pensulă și șmirghel cu granulație medie. De regulă culoarea de bază trebuie să fie mai închisă decâ cea de la suprafață.
Așadar, am vopsit întreaga suprafață a background-ului într-un albastru royal care mie-mi place foarte mult. Este indicat ca pentru primul strat (bază) acrilicul să nu fie diluat cu foarte multă apă pentru a obține o culoare intensă, iar rezultatul final să fie mai spectaculos.
Este nevoie de aproximativ 30 de minute pentru ca acrilicul aplicat la bază să se usuce bine.
După ce acesta s-a uscat, am aplicat cel de-al doilea strat. Acesta poate fi reprezentat de orice culoare cu condiția să fie o nuanță deschisă. Eu am ales un ”apricot”, o nuanță deschisă de caisă pe care de această dată am aplicat-o într-un strat diluat cu mai multă apă.
După aplicarea și uscarea vopselei acrilice am șlefuit muchiile și întreaga suprafață a blatului cu ajutorul șmirghelului până ce am ajuns la lemn, urmărind mai ales să scot în evidență textura acestuia.
Am obținut exact ceea ce mi-am dorit. Și asta nu e tot: am aplicat o tehnică asemănătoare și pe verso folosindu-mă de alte culori, iar într-un final am obținut două suprafețe perfecte pentru viitoarele mele poze din rețete.
La fel ca și în primul exemplu, am aplicat la bază o culoare mai închisă, în cazul de față, verde. Diferența constă în faptul că am lăsat-o să se usuce doar pe jumătate, aplicând peste aceasta stratul final, un ivory mai diluat pe care l-am nuanțat ușor cu puțin galben.
Am reușit astfel să obțin tente de degrade, de la un verde intens la verde măr și până la galben pal. După uscare, am șlefuit ușor, insistând doar pe muchii.
Cea mai bună parte, pe lângă faptul că nu ocupă mult spațiu când vine vorba de depozitare, este aceea că lambriurile se pot dezasambla foarte ușor, iar în acest fel le putem monta în unghi de 90°, obținând un background complet pentru cele mai reușite poze.
Sper că v-a plăcut micul meu tutorial și mai ales că vă va fi de folos. Pentru orice întrebări sau sugestii nu ezitați să-mi lăsați un comentariu mai jos, la care am să vă răspund cu drag!
Spor la treabă!