Aperitive,  Pâine și aluaturi de casă

Sărățele fragede cu untură

Sunt fragede, se pregătesc foarte ușor și sunt foarte bune chiar și după o săptămână. Nu au ouă în compoziție iar untura de porc le face mai gustoase și le conferă frăgezime pe zi ce trece. Se coc în aproximativ 15 minute și pot fi aromatizare după preferințe.

Eu zic că niște sărățele sunt bune oricând indiferent de ocazie. Există o sumedenie de rețete de sărățele, însă cel mai mult ne plac acestea.

INGREDIENTE

500h făină tip 650

180 de grame untură de porc

100 g smântână 30%

80 ml lapte cald

1 plic drojdie uscată

1 linguriță zahăr

1 lingură sare

susan/mac/parmezan

PREPARARE

Într-un castron am pregătit maiaua din două linguri cu făină, drojdie, zahăr și lapte cald. Am lăsat să se activeze până ce am pregătit restul compoziției.
Într-un alt castron am încorporat sarea și untura de porc în făina cernută. Aleg mereu făină tip 650 pentru că are conținut mai mare de gluten, ceea ce face aluaturile să crească mai bine. La această compoziție am adăugat maiaua și smântâna grasă.
Am frământat bine, am acoperit castronul cu folie din plastic și am lăsat aluatul să crească pentru 30 de minute. Nu trebuie să crească foarte mult.

maiauntura de porcaluat fraged

Pe blatul de lucru tapetat cu puțină făină am întins aluatul, am presărat susan și mac, iar deasupra am răzuit parmezan. Am apăsat ușor cu palma pentru a lipi parmezanul de aluat și am mai întins ușor aluatul. Astfel, semințele și parmezanul se lipesc bine de aluat și nu mai avem nevoie să ungem cu ou pentru a le ține lipite. Un ușor luciu le va da parmezanul.
Dacă vă plac mai mult unse cu ou, desigur, puteți să le ungeți.
Am copt sarațelele 180°C timp de aproximativ 15 minute.

saratele cu susansaratele cu macsaratele cu chimen Sunt atât de fragede încât se topesc în gură și de câte ori fac, trebuie să coc o porție și pentru socrul meu căruia îi plac foarte mult.

Cu drag,