Humus cu leurdă
N-aș zice că pregătesc humus foarte des, dar profit de fiecare dată când apare leurda și-l pregătesc în combinație cu ea. Are un gust aparte și o culoare apetisantă. E și un mod plăcut de a consuma leurda crudă, nu de alta, dar altfel nu prea o agreez. ☺
INGREDIENTE
250 g năut
5 căței de usturoi
o legătură mică de leurdă
2 linguri tahini ( pastă de susan )
zeama de la o lămâie
70 ml ulei de măsline extravirgin
sare
paprika
o lingură cu susan prăjit
În primul rând am pus năutul în apă călduță ca să se hidrateze peste noapte. Fiind uscat, s-ar fierbe mai greu, însă hidratat își dublează volumul, chiar și-l triplează, se înmoaie și se va fierbe mai repede.
Eu prefer să fierb năutul în oala sub presiune adăugând și 2 căței de usturoi, dar poate fi fiert și într-o oală obișnuită fără nicio problemă. Din apa în care a fiert năutul am păstrat aproximativ 200 ml. Pentru a pregăti humusul e necesar un robot de bucărătie sau un mixer vertical.
Am pus năutul, pasta de susan, leurda, usturoiul, zeama de lămâie, uleiul de măsline, o parte din apa în care a fiert năutul și sarea în vasul robotului și i-am dat drumul la viteza maximă. Am mixat câteva zeci de secunde până ce humusul a fost gata. Dacă mai e nevoie, se mai poate adăuga din apa păstrată.
L-am așezat într-o farfurie adâncă cu ajutorul unei spatule de silicon, l-am stropit cu puțin ulei de măsline, am presărat puțină paprika și susan prăjit și l-am servit cu lipii libaneze ușor rumenite. Este un preparat simplu, cu gust de primăvară și foarte sănătos!
Și dacă tot a apărut și spanacul proaspăt, tartele cu spanac și ciuperci de post sunt minunate. Merită încercate!