Tort cu cremă de vanilie și jeleu de fructe
Dacă aveți chef de-un tort ușor de pregătit, bun și răcoritor, salvați rețeta aceasta! Mie îmi place foarte mult. Nu-i nici prea dulce, nici prea cremos… e doar perfect. Și dacă aveți poftă de-o a doua porție, puteți îndrăzni. Mai merge una lejer.
Jeleul e opțional și adaptabil. Dacă vreți, puteți glazura tortul cu ciocolată, iar dacă rămâneți la jeleu, pregătiți-l din ce fructe vă plac sau aveți la îndemână. Chiar și din compot. Va ieși delicios.
INGREDIENTE PENTRU BLAT:
3 albușuri de ou
5 ouă
8 linguri zahăr pudră
8 linguri făină tip 550
4 linguri ulei de floarea soarelui
un praf de sare
INGREDIENTE PENTRU CREMA DE VANILIE:
400 ml lapte integral
200 g zahăr brun
2 linguri amidon de porumb
3 gălbenușuri de ou
250 ml smântână pentru frișcă
150 g ciocolată albă
o lingură gelatină granule
INGREDINTE PENTRU JELEUL DE FRUCTE:
300 g vișine sau alte fructe
2 linguri zahăr
50 ml apă
3 linguri gelatină granule
MODUL DE PREGĂTIRE AL BLATULUI
Eu am folosit albușuri congelate, după cum se vede în prima imagine, deci contrar părerilor unora, se pot pregăti blaturi minunate și din albușuri care au stat la congelator. Ba mai mult, eu am mixat albușurile când încă erau ușor înghețate, iar merengul a ieșit băț.
Așadar, am pus albușurile împreună cu praful de sare într-un castron din sticlă, inclusiv pe cele din ouăle întregi. Gălbenușurile le-am pus deoparte ( două pentru blat, trei pentru cremă ).
Am mixat albușurile adăugând treptat zahărul. Am adăugat și făina și am încorporat-o cu ajutorul unui tel. A urmat uleiul, iar apoi cele două gălbenușuri. Le-am incorporat pe toate cu o spatula de silicon, apoi am copt blatul într-o tavă rotundă ( 28 cm ), în cuptorul preîncălzit la 170°C până când s-a rumenit. Am făcut testul cu… bățul de frigăruie pentru că scobitoarea a fost prea scurtă, apoi am lăsat blatul să se răcească pe un grătar.
Când s-a răcit l-am tăiat în două cu ajutorul unui cuțit pentru feliat pâine.
MODUL DE PREGĂTIRE AL CREMEI
Am pus laptele, 50 g zahăr și amidonul într-o cratiță cu fund dublu. Le-am omogenizat apoi am încorporat și cele 3 gălbenușuri rămase. Am fiert budinca la foc mic și amestecând continuu până ce a prins consistență. Am dat-o la o parte ca să se răcească.
Am bătut smântâna adăugând cele 100 g de zahăr rămase. Mai departe am adăugat budinca și ciocolata tăiată peste frișcă și le-am încorporat. Gelatina am adăugat-o la final și am pregătit-o conform indicațiilor de pe ambalaj.
ASAMBLAREA TORTULUI
Pentru asamblare am folosit aceeași tavă în care am copt blatul, tapetată cu folie de plastic. Pe fundul acesteia am așezat una din jumătățile blatului ( preferabil cea superioară ), apoi am adăugat crema, iar peste aceasta cealaltă jumătate de blat. Practic am montat tortul cu susul în jos. ☺
Am dat tortul la rece peste noapte și abia următoarea zi am pregătit jeleul.
MODUL DE PREGĂTIRE JELEULUI DE FRUCTE
Pentru acest tort am pregătit jeleu de vișine, astfel că după ce le-am scos sâmburii le-am așezat într-un castron împreună cu zahărul și le-am pus de-o parte ca să-și lase sucul preț de aproximativ o oră.
Am mutat fructele împreună cu sucul lăsat într-o cratiță, am adăugat apa și le-am lăsat să fiarbă 5 minute. După ce s-au răcit puțin le-am zdrobit cu ajutorul unui blender de mână. Le-am strecurat, iar în sucul obținut am adăugat gelatina pregătită conform indicațiilor de pe ambalaj.
Am scos tortul din frigider și am turnat imediat peste el jeleul. Am pus tortul înapoi la rece și l-am servit abia după ce jeleul a căpătat consistența dorită.
A avut un mare succes și nu a rezistat mult.
Vi-l recomand cu mare drag și d-voastră! ❤