Dulceață de ardei iuți
Când spui ”dulceață”, te gândești la căpșune, afine, caise și alte fructe parfumate iar ardeii iuți sunt ultimii care-ți trec prin minte în acel moment. Toate sunt delicioase, însă această dulceață este o delicatesă care nu-mi lipsește niciodată din cămară. Este minunat alături de brânzeturi sau carne.
Știm cu toții că iuțeala ardeilor este dată de o substanță numită capsaicină. Contrar părerilor că ardeiul iute este periculos pentru mucoasa stomacală, ficat sau pancreas, se pare că aceasta este defapt un adevărat izvor de sănătate. Adevărul e că nici nu mă așteptam să fie altfel; în exces, orice aliment poate fi dăunător.
Partea cea mai bună, mai ales pentru noi, femeile, este aceea că ardeiul iute, prin capsaicină, ne ajută să avem un metabolism rapid deci, să ardem calorii. ❤ Mie-mi place carnea la nebunie. De absolut orice fel, iar ardeiul iute nu lipsește din casă fie că-i proaspăt, păstrat ca murătură sau sub formă de pastă ori dulceață așa că mă mai ajută și el la ”păstrarea eficientă” a grăsimii.
INGREDIENTE:
1 kg ardei iuți
500 g gogoșari
1,5 litri oțet
1,2 kg zahar
2-3 grame sare dură
o lingură zeamă de lămâie
PREGĂTIREA ARDEILOR:
Am spălat ardeii sub jet de apă rece. Pentru că mie nu-mi plac semințele în dulceață, i-am curățat foarte bine.
*folosiți neapărat mânuși, chiar două perechi deodată, pentru a vă proteja mâinile!
PREGĂTIREA PROPRIUZISĂ A DULCEȚII
Am fiert oțetul împreună cu zahărul aproximativ 50 de minute. Timpul de preparare al dulceții de ardei iuți depinde, ca și în cazul oricăror alte dulcețuri, de cât de groasă doriți să vă iasă dulceața.
Am tocat ardeii și gogoșarii curățați, cu ajutorul robotului de bucătărie, apoi i-am adăugat împreună cu zeama de lămâie peste siropul care începuse să se îngroașe ușor. Am fiert dulceața aproximativ o oră până ce am obținut consistența dorită și a devenit lucioasă. Cu 5 minute înainte de lua dulceața de pe foc am adugat și sarea.
***Timpul de fierbere este mai mare atunci când adăugați gogoșari sau Kapia pentru că acestea sunt legume cu un conținut ridicat de apă.
Am pregătit borcane mici, de maxim 200 ml, pe care le-am spălat și le-am sterilizat corespunzător ( în cuptorul încins la o temperatură de 150°C ).
Am așezat fiecare borcan pe o lamă de cuțit pentru a nu se crăpa la contactul cu dulceața fierbinte și am umplut borcanele rând pe rând. Am înfiletat capacele și am întors borcanele cu susul în jos până când dulceața s-a răcit, apoi le-am depozitat la loc întunecos și răcoros.
Este o dulceață care dă un plus de noblețe celor mai fine brânzeturi dar și fripturilor d-voastră preferate. Merge de minune chiar și la sanvișuri.
Spor la treabă! ☺