Tăieței cu varză dulce ( laște cu varză )
Oricine ce-ar zice, cele mai bune laște cu varză sunt cele cu untură de porc și mult piper. ☺
Bine, și mai buni de-atât sunt tăiețeii cu varză făcuți de mami. Gustoși, sățioși, absolut perfecți!
Eu îi pregătesc puțin diferit, dar promit că nut absolut grozavi!
INGREDIENTE:
1 varză dulce
1 ceapă galbenă
1 lingură untură de porc ( ulei, ca să fie de post )
500 g tăieței lați ( dacă aveți tăieței de casă e perfect )
sare/piper
Am să-ncep prin a vă spune că eu am menționat niște cantități orientative. Nu-i nicio filisofie pregătirea acestei rețete, deci puteți jongla cu cantitățile. Mâncarea asta mie-mi place cu mai multă varză decât tăieței și cu mai mult piper decât sare.
Este oricum o rețetă ușoară care nu necesită bătaie de cap.
Am călit un pic de ceapă, una potrivită, într-o lingură de untură. Am tăiat cam juma’ de kil de varză și am aruncat-o peste ceapa ușor călită. Am acoperit cratița cu un capac și am lăsat varza să se călească la foc mic.
Nu am adăugat niciodată surplus de apă, are varza destulă, așa că am amestecat din când în când pentru a evita ca aceasta să se afume.
Ceea ce-mi place, însă, este s-o las să se prindă ușor, să se caramelizeze. E muuult mai gustoasă. Abia atunci prinde gust, altfel parcă-i fadă.
Varza-i gata când scade și nu rămâne zeamă în cratiță.
Tăiețeii îi fierbeți în apă cu sare, ce de obicei. Și nu uitați: dacă vreți să fiarbă mai repede, adăugați sarea abia după ce apa a început să bolborosească.
De-aici înainte, tot ce mai aveți de făcut e să amestecați varza călită împreună cu tăiețeii fierți, să potriviți mâncarea de sare și piper și, desigur, s-o savurați ascunși undeva unde să nu vă fure nimeni farfuria.
Eu așa fac! ☺
Poftă bună!