Sarmale în foi de varză murată și afumătură
Dacă ar fi să aleg un preparat popular de la noi, aș alege sarmalele fără să ezit! Te satură, sunt absolut delicioase, îmbină aromele speciale de afumătură, mărar și cimbru, acreala verzei murate și paprika dulce… ceva de-a dreptul irezistibil pentru iubitorii de mâncăruri tradiționale.
INREDIENTE
300 g carne tocată de portc
300 g carne tocată de vită
150 g orez cu bob rotund
o ceapă mare
un morcov
1 ardei roșu
sare/piper/boia dulce după gust
1 lingură cimbru uscat
1 lingură mărar proaspăt
câreva crenguțe de cimbru ci mărar urcat
frunze de varză murată
șuncă afumată, cârnați sau orice altă afumătură
Am început prin a pregăti frunzele de varză murată. Dacă sunt prea sărate se lasă în apă rece de pe-o zi pe alta. În cazul meu nu a fost nevoie. La fel și șunca, dacă este de casă, ținută în saramură înainte de a fi afumată, se desărează în apă rece chiar și două zile.
Am indepărtat nervura din mujlocul frunzei de varză pentru a putea împacheta sarmalele. Dacă frunzele sunt prea mari, eu le tai în două. Cele mai mici frunze le tai fideluță și le așez pe fundul oalei și de-asupra sarmalelor. Așa se fac la noi, în Maramureș.
Într-un castron încăpător am amestecat carnea tocată, cu orezul, ceapa călită și restul ingredientelor. De data asta eu am folosit orez cu bob lung, pentru că m-am trezit când mi-a fost lumea mai dragă, că am rămas fără orez cu bob rotund, așa că m-am conformat. ? Le-am frământat bine pe toate și m-am apucat de umplut frunzele.
Pe fundul oalei am așezat câteva crenguțe urcate de cimbru și mărar. Dau un plus de aromă de sărbatoare. Peste ele am pus o parte din varza tăiată fideluțe, apoi am așezat sarmalele în oală. Printre ele, dar și deasupra am pus afumături.
La final am presărat restul de varză tăiată și o crenguță de cimbru.
Am turnat o cană cu apă peste ele și le-am pus la fiert la foc mic.
În maxim două ore au fost fierte și numai bune de pus pe masa de sărbătoare. Se pot fierbe și la cuptor, în oală de lut sau fontă. Adesea mama le fierbe în oala de lut veche de mai bine de 70 de ani, iar eu în cea de fontă. Nici nu știu care sunt mai bune, pentru că ambele variante sunt foarte gustoase de fiecare dată.
Dacă îți plac rețetele mele, te aștept și pe pagina de Facebook și în grupul dedicat rețetelor și sfaturilor pentru căsuța ta frumoasă!