retete de paine
Pâine și aluaturi de casă

Pâine fără frământare – timp de dospire 4 ore

Mereu mi-a plăcut să fac pâine de casă. De altfel, nu prea mâncăm pâine cumpărată doar atunci când găsim pâine coaptă pe vatră.

Inspirată de rețeta care face furori în online, cea a lui Chef Sorin Bontea, am zis să pregătesc și eu o pâine fără frământare. Ce-i drept, pâinea mea este o varinată readaptată. Unii spun că-i făcută după ”rețeta mea”, dar mai bine să-ți explic ce-am făcut eu aici. ?

INGREDIENTE

1 kg de făină tip 650

10 g drojdie uscată

1 lingură rasă cu sare de mare

750 ml de apă caldă ( nu fierbinte )

ulei

Așadar, rețeta este incredibil de simplă. Făina și drojdia, le-am pus într-un castron mare de sticlă și am amestecat puțin cu degetele pentru a dispersa drojdia prin toată făina. Am adăugat apa caldă și am omogenizat totul cât să nu rămână cocoloașe, apoi am adăugat sarea.

Am uns bine o caserolă cu ulei și am răsturnat aluatul în ea. Folosește o caserolă cu capac încăpătoare ( a mea are capacitate de 3600ml ).

O dată la 30 de minute am prins marginile aluatului și le-am întins înspre mijloc, împachetând cumva aluatul. Am repetat manevra aceasta de 3 ori.

Am încins cuptorul la 210°C, am așezat aluatul într-un vas de sticlă termorezistent uns cu ulei și am copt pâinea timp de o oră. Vasul nu necesită capac, deși vasul meu are capac, am copt pâinea fără a folosi capacul.

Pâinea este absolut grozavă! Are o crustă subțire și crocantă, iar Florin zice că-i amintește de pâinea de la păstrăvăria unde ne place nouă să mergem să mâncăm salată de icre. Eu zic că merge de minune și cu salata mea de icre cu porumb

E o rețetă foarte ușoară. Eu am adaptat-o nevoilor mele, mai ales în ceea ce privește timpul de preparare. Nu am răbdare să aștept 12 ore ca un aluat să dospească, dar când îl pregătesc de seara, îl las la rece peste noapte și coc pâinea dimineață. 

Încearc-o și tu! O să-ți placă! ❤️ 

Dacă îți plac rețetele mele, te aștept și pe pagina de Facebook și în grupul dedicat rețetelor și sfaturilor pentru căsuța ta frumoasă! ❤️