retete simple, plansa de silicon, spatula de silicon, ciurigăi
Dulciuri și prăjituri

Ciurigăi/cirighele, minciunele, uscățele, fundițe

Bine mai era la mami acasă… Îmi făcea mereu ce pofteam, dar de când sunt la casa mea, ori îmi fac, ori aștept până ajung la ea.

Ciurigăi le spunem noi în Maramureș, dar după cum reiese și din titlu, minunățiile astea au o grămadă de denumiri. Oricum le-am zice, tot delicioase sunt și nimeni nu le refuză. Sunt un desert pe care îl faci rapid și fără nicio bătaie de cap.

Tania azi a mâncat pentru prima oară dar a zis că sunt cele mai bune pe care le-a mâncat vreodată. E de înțeles când ai doar 4 ani.

Ingrediente:

2 ouă

7 linguri cu smântână sau iaurt grecesc de 10%

2 plicuri zahăr vanilat

extract de vanilie

1 linguriță de bicarbonat de sodiu stins cu puțină zeamă de lămâie sau oțet

½ linguriță de sare

aproximativ 600 g de făină 000

ulei pentru prăjit

Partea faină e că aluatul se face foarte ușor atât cu mâna cât și la robot sau mixer. Eu am pus toate ingredientele în bolul mixerului, înafară de făină și praful de copt, și le-am mixat până ce s-au omogenizat. Apoi am adăugat făina și bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie și am pus mixerul la treabă vreo 2 minute până ce aluatul a devenit elastic și nelipicios. Dacă incă e prea lipicios, mai adăugați puțină făină, iar dacă vă pare că mai trebuie puțină smântână, puteți pune liniștiți, nu afectează cu nimic. L-am acoperit cu folie alimentară și l-am lăsat să se odihnească 10-15 minute.

După cele 10 minute, am așezat aluatul pe planșa aceasta minunată din silicon și l-am întins la o grosime de aproximativ 5 mm. Am tăiat aluatul în pătrățele de aproximativ 5×5 cm cu rola pentru pizza ( au ieșit și câteva dreptunghiuri, dar nu contează 🙂 ) și le-am făcut o mică tăietură la mijloc prin care am trecut unul din colțuri sau jumătate din bucata de aluat, ca să formez minciunelele. Aici depinde cum le faceți, ori ies ca și în poza de mai jos, ori ies sub formă de romb. 🙂 Eu le-am făcut în ambele moduri.

Apropos: rețeta de gogoși de post ai încercat-o?

Până le pregătiți, puteți încinge uleiul. Eu le-am prăjit pe treapta 6 din 10 a plitei pe inducție. Se coc și se rumenesc rapid, așa că nu aveți mult de așteptat după ele.

Le-am scos pe un șervețel de bucătărie pentru a absorbi eventualul exces de ulei și le-am pudrat cu zahăr pudră. Tania le-a mâncat cu dulceață de afine și tare i-au plăcut.

Poftă bună! Și nu uitați că toate minunățiile din silicon pe care le folosesc în rețete le găsiți pe DeSilicon.ro